All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

“Чуварима” награда “Златни витез”

Филм „Чувари“ аутора Миљана Гогића, добио је награду за режију на фестивалу „Златни Витез“ у Севастопољу а учествоваће и на међународним фестивалима у Италији, Русији и Бугарској.

Документарни филм „Чувари” је прича која прати породицу Андровић из Вељих Микулића код Бара, која већ девет векова чува крст Јована Владимира, владара Дукље и Србије, првог српског владара који је после смрти уврштен међу свеце.

Према предању, кнез је крст држао у рукама када је погубљен. Реликвију је сачувао свештеник, а затим његова ћерка која је крст, као мираз, унела у фамилију Андровић.

Крст Светог Јована Владимира

Крст Светог Јована Владимира

Завет који вековима имају, подразумева да само два члана породице знају где се крст налази, и где је сакривен. Увек је то најстарији у многобројној фамилији Андровић, и још један кога он изабере.

Миљан Гогић, аутор

Миљан Гогић, аутор “Чувара”

“На почетку, када смо почели са снимањем, требало је задобити прво поверење породице која чува реликвију коју столећима покушавају да украду, тако да је један од актера у филму Драган Леверда, иначе кум породице Андровић, одиграо важну улогу, да они баш нама испричају ову занимљиву и истиниту причу”, каже за Програм за дијаспору Миљан Гогић, аутор филма.

На филму је радило много врхунских сниматеља, композицију за филм потписују Светислав Божић и Добрица Вишњић, а гледаоце у садашњост уводи мелодија Зорана Костића Цанета, вође групе Партибрејкерс.

„Издвојио бих и човека који је са мном провео више од девет месеци монтирајући филм, то је мој пријатељ и монтажер Бранко Максимовић, који ми је и највише помогао да филм добије баш овакву атмосферу и динамику” додаје Гогић.

Чувар из

Чувар из “Чувара”

“Мој претходни документарни филм „Затворска молитва” добитник је неколико међународних награда, међу којима је и најзначајнија за мене – „Златни Витез 2016.” на истоименом фестивалу”.

Црква на Румији

Црква на Румији

„Оно што је мени узбудљиво код документарног филма, је осећај када после дуготрајног процеса монтаже, и пострподукције, кадрови почињу да се сами слажу у целину, као код лего коцкица. Онда вас обузме леп осећај узвишености, јер схватите да сте нешто позитивно створили, и још ако и публика прихвати филм на леп начин, онда је осећај комплетан” закључује Миљан Гогић.

(Dijaspora.news/RTS)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top