All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Хрватска одблокирала отварање поглавља 26, Вучић захвалан суседима

Хрватски министар спољних послова Давор Иво Штир изјавио је да је Хрватска одблокирала отварање поглавља 26 у преговорима Србије са Европском унијом. Реагујући на деблокаду поглавља, премијер Александар Вучић је истакао да је добра вест то што је Хрватска, после нашег напорног рада, одлучила да одблокира поглавље.

Штир је на конференцији за новинаре рекао да је до деблокаде дошло јер су се стекли услови.

ира поглавље.

Штир је на конференцији за новинаре рекао да је до деблокаде дошло јер су се стекли услови.

“Стекли су се услови да можемо подићи резерву око поглавља 26, а желим рећи да ћемо у оквиру поглавља 23 пратити испуњавање свих обавеза што се тиче националних мањина са нагласком на хрватску мањину”, рекао је Штир.

До одлуке Хрватске о деблокади поглавља 26 дошло је након што је у Београду потписан споразум, односно анекс тог споразума.

Споразум, који Штир поздравља, потписали су министар образовања и представници хрватске националне мањине.

Потписивању су, како преносе хрватски медији, присуствовали и амбасадори Хрватске, ЕУ и Бугарске у Београду.

“Желим да кажем да, на наш захтев, повереник Хан ме је известио и дао објашњења која смо додатно затражили и јасно је у тим објашњењима да ће повереник лично бити ангажован у надгледању свих обавеза на подручју образовања мањина”, рекао је Штир.

Вучић: Веома сам захвалан нашим суседима и надам се бољим односима 

Премијер Александар Вучић упитао је шта се променило у претходних седам дана па је Хрватска одлучила да одблокира отварање поглавља 26, наводећи да је захвалан тој земљи и да се нада бољим односима.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да није ни чуо да је Хрватска “одблокирала” отварање поглавља, те упитао шта се то променило у претходних седам дана.

“Изгледа да смо много напредовали у претходних седам дана и хвала им што су констатовали наш драматичан напредак у претходних седам дана и хвала им што отварају то поглавље. Веома сам захвалан нашим суседима, мислим да је то добар потез и да ће допринети изградњи бољих односа у наредном периоду”, рекао је Вучић.

Упитан да ли ће позвати хрватског премијера Андреја Пленковића на разговор, Вучић је рекао да је спреман да разговара, додајући да је “добра вест то што су Хрвати, после нашег напорног рада, одлучили да одблокирају поглавље 26”.

“Спреман сам да разговарам, али нећу никоме да дозволим, ни Хрватима ни Американцима, па ни Русима, да унижавају Србију”, рекао је Вучић.

Поглавље 26 је требало да буде отворено 12. децембра, али се група земаља чланица ЕУ, међу којима је најгласнија била Хрватска, није сагласила да до отварања поглавља дође.

Професор Факултета политичких наука Славиша Орловић каже да реприза блокаде па деблокаде поглавља има бумеранг ефекат по Хрватску.

“После таквог потеза Хрватске уследила је интензивна дипломатска инцијатива и акције које су имале елементе да подрже, иницирају, било да је реч из Вашингтона, Берлина или Брисела, да треба дати предност билатералној сарадњи, европској перспективи у односу на унутрашњеполитичке разлоге. Имало се у виду чњеница наравно да се Србија понашала прилично конструктивно и уздржано и понуђен је излаз или и једној и другој страни, тако треба читати ову данашњу одлуку”, навео је Орловић.

Dijaspora.news Izvor RTS

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top