All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

“Просвјета” у Аустрији обележила Светски дан књиге и ауторских права

Мини пројекат Просвјете за одрасле и децу, под називом “Књиге, браћо књиге”, одржан је од 21. до 23. априла у Бечу. У “Храму Светог Саве” у Бечу, 21. априла, одржан је део програма за одрасле. У програму су учествовали: проф. Срђан Мијалковић, проф. Светлана Матић, Бранко Стевановић, писац за децу и Драгослав Пауновић. Teма је била – потреба и значај књига за децу и младе на матерњем језику. Интересовање је било велико јер је то, како су и учесници нагласили, један од најефикаснијих начина да деца у расејању буду ближа матици и успешније савладају српски језик.

Посебну подршку и част Просвјети указао је својим присуством епископ Андреј, који је након официјелног дела програма угостио део присутних, уз музику и послужење, у својој резиденцији у Епархијском центру у Бечу. Овој вечери присуствовали су и отац Ненад Михајловић, старешина Храма Светог Саве, монах Арсеније Јовановић, сабрат манастира Острог, који је гостовао у Бечу, као и чланови и пријатељи Друштва, саопштава Просвјета.

Бранко Стевановић и Драгослав Пауновић представили су публици књиге Урнебесна физика и Авантуре Краљевића Марка, а о биографијама аутора, присутне је информисала проф. Светлана Матић, секретар Друштва. Бранко Стевановић је пренео поздраве високих представника Удружења књижевника Србије, са којим бечка Просвјета има потписан Протокол о сарадњи, па је и овај сусрет представљао једну у низу заједничких активности које ће бити реализоване у наредном периоду.

Овом приликом председник Мијалковић прочитао је саопштење Главног одбора Просвјете упућено јавности, поводом усвајања тзв. Декларације о заједничком језику, које је, између осталих, потписао и саставио проф. др Милош Ковачевић.

“Циљ Декларације је да се српски као једини лингвистички језик изједначи са својим варијантама, као политичким језицима. Краће речено, циљ је да и сам српски језик буде варијанта српскога језика! Декларацијом се српском језику укида статус лингвистичког језика из кога су преименовањем настале његове варијанте, као „политички језици”. Управо због тога се у Декларацији и не наводи који је језик исходиште варијантама (јер варијантама енглеског језика то је енглески, варијантама њемачког то је њемачки итд). Овдје се говори о варијантама потписницима и творцима Декларације „непознатог”, а заправо свима знаног језика, само што је невоља у томе што је то СРПСКИ језик. Зато аутори Декларације и заступају научно неутемељено становиште да свако може тај заједнички језик „да именује како жели”. пише у саопштењу. Саопштење је поздрављено бурним аплаузом и било једна од кључних тема у потоњој дискусији.

Пројекат Књиге браћо књиге настављен је са ученицима Просвјетине школе српског језика кроз креативну радионицу, поводом Светског дана књиге и ауторских права, 23. априла. Креативно се дружећи са малишанима, Бранко Стевановић, и Драгослав Пауновић одушевили су бројну децу и госте. Присутне је поздравио проф. Срђан Мијалковић, председник Просвјете, а у име Храма Васкрсења Христова, промоцију је благословио архиђакон Милош Ждралић, пожелевши учесницима успешан рад. Проф. Светлана Матић се захвалила свим учесницима у програму, нарочито полазницима Школе и Мале причаонице и педагозима: Сузани Миловановић, Александри Танасковић, Весни Шпирић и Боси Јанкех.

Владика Андреј са гитаром

Владика Андреј са гитаром

Интерактивна радионица је изазвала велико интересовање, па је договорено да се и у наредном периоду организују слични сусрети и дружења са српским писцима. Пријатну радну атмосферу, уз изузетно ангажовање учесника у промоцији и извођење занимљивих експеримената, уз присуство ђачких родитеља, увеличали су аутори потписивањем књига и срдачним дружењем, до касних послеподневних сати. Овом занимљивом сусрету присуствовала је, између осталих, др Вјера Рашковић Зец, потпредседница Просвјете, која је истакла да је ово био један од најлепших сусрета ученика и писаца којем је, у њеној дугогодишњој професорској каријери присуствовала.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top