All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

SRBI NA MUKAMA: Naši u Slovačkoj žrtve prevaranata

Srpski radnici u ovoj evropskoj zemlji uglavnom se zapošljavaju preko posredničkih agencija

Krajem marta u Slovačkoj radilo je 39.100 stranaca, najviše Rumuna, a posle njih najbrojniji su Srbi.

Prema podacima slovačkog centra za rad, socijalna pitanja i porodicu, među 39.100 gastarbajtera u Slovačkoj, kojih je 11.800 više nego u martu prošle godine, 7.800 su Rumuni, dok je radnika iz Srbije 5.800, javlja slovačka agencija SITA, a prenosi Beta.

Angažovanje radnika iz Srbije fenomen je koji je obeležio prošlu godinu, pošto su slovački poslodavci od marta 2016. do marta ove godine angažovali čak 3.900 novih radnika iz Srbije.

Česi tek treći

Tek na trećem mestu po brojnosti među stranim radnicima su Česi, kojih je u Slovačkoj krajem marta radilo 4.300. Najviše gastarbajtera zaposleno je u regionu Bratislave i Trnave, gde su velike fabrike automobila i bele tehnike.

Ogromna većina radnika iz Srbije, prema podacima ministra za rad i socijalna pitanja Jana Rihtera, angažovana je preko posredničkih agencija, jer svega 575 državljana Srbije ima dozvolu za rad direktno od slovačkih biroa rada.

Praksa slovačkih poslodavaca da rešavaju nedostatak radne snage iznajmljivanjem stranih radnika preko agencija stvorila je plodno tlo za razne mahinacije i zloupotrebe i biznis s bedom, kada radnicima iz Srbije nisu bila garantovana ni osnovna prava.

Žrtve prevara

– Veći broj radnika iz Srbije, koji su došli u „Samsung“ ili druge velike fabrike, prevarile su razne posredničke agencije. Falsifikuju osnovne dokumente vezane za zapošljavanje građana Srbije u Slovačkoj. Primer je posrednička agencija „Largo Slovakija“, sa filijalama u Mađarskoj i Srbiji – kazao je sredinom marta ministar Rihter.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top