All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

SRPSKI PAR TRESE AMERIKU: Oduzeto im je državljanstvo, deportovani su, a zbog toga je reagovao i sam vrh države

Sud trenutno razmatra slučaj etničke Srpkinje iz Bosne, kojem je oduzeto državljanstvo zbog laganja o okolnostima koje su je dovele u SAD

Vrhovni sud SAD u sredu diskutovao je o potezu Trampove administracije u slučaju imigracije, a sudija Džon Roberts rekao je da vlada veoma lako može da oduzme državljanstva ljudima zbog laganja o sitnim prekršajima.

Trampova administracija tvrdi da čak i manje laži o prebrzoj vožnji ili ne spominjanje svog nadimka u detinjstvu, može dovesti do gubitka državljanstva.

Roberts, koji često upozorava na velika ovlašćenja vlade u krivičnim predmetima, rekao je da “čitanje” administracije imigracionog zakona može da dodvede do “zloupotrebe tužilaštva”.

Roberts i druge sudije Vrhovnog suda dali su podršku deportovanoj imigrantkinji Divni Maslenjak, kojoj je oduzeto američko državljanstvo pošto je lažno izjavila da njen suprug nije bio u vojsci bosanskih Srba tokom devedesetih godina nakon raspada Jugoslavije, piše Asošijeted pres.

Sud trenutno razmatra slučaj etničke Srpkinje iz Bosne, kojem je oduzeto državljanstvo zbog laganja o okolnostima koje su je dovele u SAD.

Divna Meslenjak i njena porodica dobili su izbeglički status 1999. godine, a nastanili su blizu grada Akrona, u državi Ohajo, godinu dana kasnije. Državljanin Amerike postala je 2007. godine. Ona je u početku rekla imigracionim zvaničnicima da njen muž Ratko nije bio u vojsci bosanskih Srba. Kasnije je priznala da je slagala, a niži sudovi potrdili su krivičnu potvrdu protiv nje.

Presudom je automatski ukinuto njeno državljanstvo, a ona i njen suprug su deportovani u oktobru prošle godine.

Ratko Maslenjak je 2007. optužen da je do imigracijskih beneficija došao prevarom, a Divna Maslenjak je optužena 2014.godine za prevaru prilikom procesa naturalizacije i za lažno predstavljanje u proceduri za svog supruga.

Oboje su izgubili svoje statuse (imigracijske beneficije) odlukom imigracionog sudije 19. maja 2016. godine.

Sudija Roberts pokušao je da ilustruje značaj razlikovanja između neistina sa primerom o prekoračenju brzine.

– Pre nekog vremena, vozio sam 60 milja na sat u delu u kojem je bilo dozvoljeno 55. Nisam uhapšen. Sada, ako odogovorim o prekoračenju sa “ne”, 20 godina nakon što sam naturalizovan kao građanin, možete da mi pokucate na vrata i reći: “Znaš šta, posle svega nisi američki državljanin” – rekao je Roberts.

Ipak, sudija Stiven Brajer ne slaže se sa svojim kolegom.

– Poenta je da je Kongres posebno mislio na sve lažne izjave koje su date pod zakletvom u ovim postupcima. Izričito je propisano da je zločin lagati pod zakletvom u procesu naturalizacije, čak i za nematerijalne stvari – istakao je Brajer.

Asošijeted pres piše da je odluka o državljanstvu gospođe Maslenjak očekuje do kraja juna.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top