All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Подршка Фонду дијаспора за матицу

У просторијама Матице исељеника, 9.септембра одржана је 19. редовна годишња скупштина Удружења “Фонд дијаспора за матицу”. Уочи заседања, шесточлану делегацију Фонда примио је председник Републике Србије Александар Вучић.

Чланови Фонда дијаспора за матицу обавестили су председника Александра Вучића о укупном раду удружења претходних година, а према речима др Милоја Милићевића, председника Фонда, разговор је био присан и врло садржајан. Актуелизована је иницијатива за подизање српског меморијалног центра и стварање Српског дома у Београду.

Српски дом би био врло значајан када би се отворио у престоном граду, био би синоним наше родитељске куће које би био и место сусрета расејања и матице у свим видовима нашег деловања: и привредном, и социјалном, културном, спортском”, каже др Милоје Ж. Милићевић.

У фокусу пажње заседања скупштине Фонда једна од тема била је и предстојеће писање Декларације о опстанку свих Срба у свету, иницирано од стране председника Вучића, која се превасходно односи на регионе, али и на све делове света у којима живи српски народ.

Професор др Миливоје Павловић, један од оснивача фонда, поред осталог је истакао да би суштински било важно да се у тексту декларације дефинише српски духовни и културни простор, који никако не може бити омеђен садашњим границама Србије, Дакле, да се афирмишу и заштите – српско духовно биће, српски језик и српска култура.

“Имали смо иницијативу за стварање једне српске књиге у којој би било садржано све шта смо ми Срби, а ми смо то назвали Србослов, дакле књига која говори о Србима”, каже за РТС Милоје Ж. Милићевић.

Фонд дијаспора за матицу основан 1999. године прилозима српске дијаспоре и пријатеља српског народа. Од оснивања пре 18 година до данас у хуманитарне потребе уложио је око 7 милиона евра за обнову најугроженијих подручја и збрињавање људи, како у матици тако и у деловима региона.

Из Фондације Сања Миленковић и даље се стипендрају таленти из математике и техничких наука.

“Надамо се да ћемо и даље успешно радити, поготово уз подршку коју смо добили од председника Вучића и која ће вероватно уследити и са других нивоа и других институција Републике Србије”, рекао је Живадин Јовановић, потпреседник Фонда дијаспора за матицу.

На седници управног одбора Фонда, који је претходио скупштини, поднет је извештај Надзорног одбора у којем је оцењено да је пословање удружења у претходној години било у складу са свим позитивним законским прописима.

Традиционално је отворена и изложба Мостови…дијаспора – матица, која најбоље илуструје ретроспективу рада Фонда дијаспора за матицу.

Фонд дијаспора за матицу наставиће и у наредној години своју мисију приоритетима и то: доприносом у решавању хуманитарних проблема, збрињавањем жртава етничког чишћења и прогона Срба и очувањем националног, културног и духовног идентитета српског народа. Верујемо да ће и оснивање Српског дома широм отворити врата Србима из расејања у циљу јачања везе са матицом.

dijaspora.news/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top