All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

КУД “Коло Баден” прославило 35. рођендан

Прослава поводом 35 година постојања КУД-а “Коло Баден” одржана је 3. децембра у Гебенсдорфу.

КУД Коло Баден основано је 1981. године под покровиитељством Југословенског клуба грађана Баден. У 35 година постојања Коло је освајало многобројна признања, медаље и похвале. Од првог дана Коло је имало задатак да својим умећем и знањем чува и негује традицију свог народа и дочара, како Швајцарцима тако и нашим земљацима, нашу културу и обичаје, што је остао задатак и за будуће нараштаје, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Виолета Алексић.

Кроз КУД Коло Баден прошле су многе генерције које су се трудиле да представе ово друштво у најбољем светлу и руху. Оснивачи Кола Баден су учили многа поколења колико је важна наша културна баштина за опстанак једног народа, друштва и породице. У овом друштву су се склопила многа пријатељства, родиле многе љубави, настајале породице…

Данас у Колу играју деца некадашњих играча Кола. Највећи успех овог друштва јесте окупљање младих који ће преносити то знање свом нараштају.

Програм прославе су отворили најмлађи играчи Кола Баден Клинци Шумадинци, који су у извођењу кореографије Славице Михајловић одиграли Труске Труске кобила. Премијерно за ову прилику наступио је и најмлађи играч, двоипогодишњи Виктор Ђурић. Група ветерана наступила је са играма из Груже, а трећи ансамбл, подмладак и будућност првог ансамбла Кола Баден представио је игре из Лесковца у кореографији Дејана Инђића. Први ансамбл је извео игре из Драгачева. Он ће следеће године ићи у Словенију, у Порторож, где ће се припремити за европску смотру фолклора. Позвани су и гости који су заинтересовани да се придруже и на тај начин пруже подршку играчима.

Звонимир Јовановић, председник кровне организације српских удружења, Српског кутурног савеза, предао је Повељу КУД-у Коло Баден за успешних 35 година постојања друштва и неговања културе и традиције у дијаспори коју им је доделило Министарство спољних послова Републике Србије.

Похвалнице и признања за труд, рад и подршку уручена су члановима управе и пријатељима Кола Баден.

Признање су добили чланови Управе: Слободан Милорадовић, Братислав Јовановић, Олга Јовановић, Споменко Микаћ, Александар Милошевић, Драган Цветковић, Ненад Сокић, Срђан Варагић, Јована Варагић, Перо Глигић, Дејана Ђокић, Бего Јанковић, Јовица Милорадовић, Дејан Инђић и Карло Ђурић.

Признање је добио и почасни председник Кола Баден Бошко Лопушина.

КУД Коло Баден се захвалио на подршци и пријатељима друштва, на првом месту нашем конзулату и амбасади који су увек ту за нашу заједницу. Звонимиру Јовановићу, председнику кровне организације Српски културни савез, такође је уручено признање. Он је похвалио рад КУД-а и позвао све госте, а и домаћине, да посете манифестацију која ће се одржати 10. и 11. децембра поводом 100 година дипломатских односа Србије и Швајцарске.

Ненаду Миленковићу, који је био један од председника КУД-а Коло Баден, а данас је на челу Савеза српског фолклора, друштво се такође захвалило. Наравно, КУД Коло Баден није заборавио да се захвали и угоститељима који су подржали рад и ову прославу, а то су Мића Јагодинац, Миодраг Насковић Неле и Ранко Аћимовић.

Програм прославе водила је Виолета Алексић, књижевница и новинар, члан и пријатељ КУД-а Коло Баден.

Dijaspora.news Izvor RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top