All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Интензивнија сарадња са српским институцијама у Мађарској

Једна од наших обавеза је да помажемо невладин сектор и организације које су у Мађарској помало препуштене себи самима, као што су Српске недељне новине, Српски културни центар и Смер за српски језик и књижевност Универзитета „Етвеш Лоранд“ у Будимпешти и то смо себи дали у задатак“, истакао је др Небојша Кузмановић приликом разговора са челницима ових институција.

Српски културни центар у Будимпешти, Смер за српски језик и књижевност Универзитета Етвеш Лоранд и Српске недељне новине, прошле недеље је посетио заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине, др Небојша Кузмановић. Током разговора са руководиоцима и запосленима у овим установама, било је речи о њиховом тренутном положају, условима рада и активностима које предузимају у циљу очувања, унапређења и популаризације српске културе, језика и писма у Мађарској.

У разговорима са гостом из Новог Сада, учествовали су в. д. директора Српског културног центра Милан Ђурић, координатор програма у тој установи Диана Кондић-Ђурић, шеф Смера за српски језик и књижевност Универзитета Етвеш Лоранд др Александар Урком и предавач на овом смеру и главни и одговорни уредник Српских недељних новина др Драган Јаковљевић. Они су госта из Новог Сада упознали са стратешким циљевима, програмом рада и тренутним положајем својих организација. Током разговора је констатовано да простора за сарадњу у оба правца има и да заједничком акцијом треба чинити да културни, информативни и научни простор у Мађарској, уз помоћ покрајинске администрације, буде обогаћен новим садржајима.

Интересујући се за разгранате области деловања ових институција, др Кузмановић је својим домаћинима рекао да Влада Војводине веома цени њихов допринос очувању српског културног и националног идентитета у Мађарској, и обећао да ће покрајинска администрација, у складу са својим могућностима, наћи начина да у већој мери него до сада, материјално, технички и организационо, помогне њихов рад. Према његовим речима, ове институције су у Новом Саду препознате као носиоци значајних активности на културном, научном и информативном пољу у српској националној заједници у Мађарској.

Заменик покрајинског секретара је упознао своје домаћине из Српског културног центра и Српских недељних новина са конкурсним могућностима надлежних секретаријата Владе Војводине, путем којих ће Покрајина настојати да и материјално подржи пројекте који доприносе задовољавању културних и информативних потреба српске националне заједнице у Мађарској, за које су ове две институције задужене.

Када је реч о Смеру за српски језик и књижевност ЕЛТЕ универзитета, који формално гледано, није саставни део српског самоуравног система у Мађарској, констатовано је да технички и материјални услови у којима се на овој институцији изучавају наш језик, књижевност и култура, нису на одговарајућем нивоу и да треба уложити напоре да се они побољшају. У разговору је истакнуто да је ова образовно-научна једниница неправедно запостављена од стране српских мањинских тела у Мађарској, иако се у њој одвија веома интензиван научно-истраживачки рад у коме учествују и српски студенти и наставници из Мађарске. Обим њихове продукције је у великој несразмери са веома скромним условима рада, па је наглашено да би, осим кључних субјеката српске мањинске сфере у Мађарској, бригу о томе требало да поведе и матична земља, имајући у виду да су предавачи и лектор, који су запослени на овом универзитету, својеврсни промотери српске културе, уметности и научне мисли у Мађарској.

Имајући то у виду, др Кузнамовић је обећао да ће у Новом Саду бити размотрене могућности да се АП Војводина активније укључи у побољшање услова у којима се изводи настава и обавља научно-истраживачки рад српском смеру најпрестижнијег универзитета у Мађарској.

“Уколико желимо да подржавамо српску културу у региону, онда то не значи само доделити новац на конкурсима, већ и наше присуство у Будимпешти, Бечу, Братислави, дакле присуство државе Србије. Покушавамо да створимо културне топониме који ће имати српски предзнак”, рекао је др Небојша Кузмановић у изјави нашем недељнику.

Он наглашава да Секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама руководи са 12 јавних преудзећа у области културе, као што су Српско народно позориште, Завод за заштиту споменика и други, и да циљ треба да буде да се те институције повежу са културним простором у Мађарској.

“Друга наша обавеза је да помажемо невладин сектор, али и организације које су помало препуштене саме себи, као што су Српске недељне новине, Српски културни центар и Смер за српски језик и књижевност, и то смо себи дали у задатак”, рекао је за СНН др Кузмановић и подсетио да је идеја српске државности настајала управо на овим просторима, као и да се преко 2000 угледних Срба школовало у Пешти.

Претходног дана, др Кузмановић је присуствовао скупу српских и мађарских историчара, који је Српски институт организовао у седишту Самоуправе Срба у Мађарској. Тема конференције била су страдања Срба у мађарским логорима у време Другог светског рата.

У друштву заменика покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, у Будимпешти су боравили и актери популарне представе Од раја до безњенице, на челу са њеним аутором мр Зораном Суботичким. Они су, у свечаној сали палате Текелијанум, у центру Будимпеште, успешно извели овај комад, који говори о познатом српском песнику Лази Костићу и његовој великој љубави Ленки Дунђерски. Глумци Јована Радовановић, Ервин Хаџимуртезић и Миодраг Петровић су, својом маестралном глумом, освојили симпатије многобројних гледалаца у мађарској престоници, који су их са сцене испратили бурним аплаузима и позивима да их ускоро поново обрадују неком од својих представа.

Dijaspora.news Izvor RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top