All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Изложба “Српски јунаци Косовске битке, владари вечности” у Гварнеријусу

Изложба слика познате ликовне уметнице и песникиње Љубинке Шибе Фимић “Српски јунаци Косовске битке, владари вечности” отворена је у Центру лепих уметности “Гварнериус”. Уметница је имала више од 50 самосталних изложби у Србији, Пољској, Русији, Куби, Кини, Немачкој и на Кипру.

Изложбу је отворио академик, историчар и публициста Јован Деретић. Посетиоци имају прилику да погледају изложбу пастела и уља на платну са националном тематиком, који дочаравају ликове и тренутке судбоносне битке за српски народ и који представљају ауторкин омаж не само прошлости, већ и садашњости, стоји у саопштењу Гварнериуса.

Љубинка Шиба Фимић рођена је 1944. у Новом Селу, код Врњачке Бање.

Прву изложбу имала је 1987. године, а до данас је приредила више од 50 самосталних изложби у Србији, Пољској, Русији, Куби, Кини, Немачкој и на Кипру.

Издваја поставку Пут за Хавану, посвећена револуционарима Че Гевари и Фиделу Кастру, која је после Београда представљена и у Хавани, у којој се и данас налази, а ауторка је тим поводом била и госсцха породице Ернеста Че Геваре.

Велики успех је доживела са изложбом слика Кина, која је представљена у граду Вухану (провинција Хубеј, Кина) и коју је до сада видело више од 40 000 посетилаца, а остала је део трајне поставке тог музеја.

Изложба Дозивање из Анголе је промовисана управо у Гварнериусу, у оквиру обележавања дана културе Анголе, а обишла је све земље са португалског говорног подручја.

Поставка посвећена Путину, истовремено је била и дар председнику Русије, који је, дирнут овим гестом, ауторки и лично захвалио, стоји у саопштењу.

О Шиби Фимић се пише као о “необичној ауторки, са препознатљивом игром боја”, а њен стил је дефинисан као “импресионизам који додирује најдуготрајнији облик стваралаштва- реализам.”

“Сликати за мене значи живети и опстајати, јер када сликам имам осећај да излазим из “опсаде” која влада светом, која обесмишљава духовно стање свести, потцењујући моралне вредности”, каже Љубинка Шиба Фимић.

Посетиоци могу погледати изложбу у “Гварнериусу” до 31. јануара.

Dijaspora.news/RTS/Tanjug

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top