All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

ВАСА СТОЈАНОВИЋ НА ПАРИСКОМ САЛОНУ: Новак ми је велика инспирација

Јесењи париски салон настао је 1903. године, као реакција уметничког незадовољства на конзервативну политику званичне организације Салон д Пари. Један је од најважнијих уметничких салона у Европи и свету, којим су председавали и Роден и Реноар. Васа Стојановић, наш скулптор и сликар из Дортмунда, ове године био је један од излагача.

Јесењи париски салон сваке године великодушно угости француске али и велики број светских уметника у категоријама ликовне уметности, скулптуре али и архитектуре, музике, књижевности, па чак и декорације.

Васа Стојановић већ неко време важи за нашег најтраженијег уметника када су питању салони који окупљају уметнике светског гласа.

Његове слике и скулптуре осим у Паризу, ове године видела је публика у Мајамију, Луксембургу, Лондону.

У Белгији је освојио бронзану медаљу за скулптуру на манифестацији која се одржава под покровитељством белгијске принцезе Лее.

Белгијска принцеза Леа и Васа Стојановић

Белгијска принцеза Леа и Васа Стојановић

На овогодишњем Јесењем париском салону међутим, није био једини српски уметник.

“Мој велики пријатељ и вишеструко награђени вајар Рашко Маринковић ове године је чак добио Тејлорову награду. Тејлорова награда је једно од највећих уметничких признања. За скулптуру се само још Роденова награда сматра значајнијом” каже Васа Стојановић за Програм за дијаспорз РТС.

“Сваки уметник је презентовао само један рад, а ја сам био заступљен у секцији скулптуре са мојим Орлом од сребрног прибора за јело. Скулптура је један микс сребрног и посребреног прибора комбинованог са класичном бронзом, а садржи око 160 делова”.

“Орао”, рад приказан на Јесењем париском салону 2016.

Своје дивљење према гладијатору модерног доба, узору младима у спорту и животу, Новаку Ђоковићу, Васа је изразио кроз таленат који поседује.

“Новак Ђоковић за мене представља једну од најважнијих личности српске данашњице. Не само својим непревазиђеним спортским успесима, већ и својим предивним племенитим понашањем, његовим хуманитарним ангажманом и господским наступом презентира Србију боље и лепше од било ког другог човека”.

“Пошто ми је он велика инспирација, ја сам до сада урадио пар радова на ту тему. Овде видите његову силуету којој није потребна боја да прикаже његов сјај. Чак и у његовој сенци би многи могли да се сунчају. Један други рад је његов портрет – класичан рад уља на платну, а била би ми веома велика част ако бих могао да ова два рада поклоним његовој фондацији о којој сам много чуо и читао”.

Dijaspora.news/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top