All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

PRIČE IZ DIJASPORE: Nikola gradi uspešnu karijeru u LONDONU

Lozničanin Nikola Avranović, pijanista koji je posle Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu svoje usavršavanje nastavio na Kraljevskom koledžu u Londonu, nedavno je priredio zapažen koncert u srpskoj prestonici potvrdivši svoj talenat i opravdavši poverenje onih koji su mu pre dve godine obezbedili stipendiju za nastavak master studija van otadžbine.

Nikola je rođen 1991. godine i po završetku osnovne muzičke škole u rodnom gradu, srednje muzičko obrazovanje nastavio je u muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu. Potom je upisao i muzičku akademiju a krajem 2014. godine kao ABRSM stipendista nastavio master studije na Kraljevskom koledžu u Londonu i nastavio usavršavanje u klasi profesora Ijana Đonsa i Ešlija Vasa (Ian Jones i Ashley Wass).

– Neposredno posle koncerta u Beogradu obavešten sam da sam dobio punu stipendiju za još jednu godinu studija. To je takozvana Artist Diploma, a školska godina počinje sledeće godine u septembru. To me je obradovalo jer sam svakako planirao da ostanem u Londonu – kaže Nikola, koji će naredne dve nedelje provesti u zavičaju na raspustu.

Tokom školovanja osvajao je mnogobrojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, u istom maniru nastavio i tokom studija u Beogradu, pa je, između ostalih, dobitnik nagrade iz fonda „Olga Mihajlovic“ za najtalentovanijeg studenta klavira, kao i nagradu iz fonda „Emil Hajek“ za najperspektivnijeg mladog pijanistu.

Foto: Privatna arhiva

Iza njega je veliki broj koncerata u Srbiji ali i u mnogim gradovima Evrope. U Londonu živi u domu za studente sa Kraljevskog koledža, druži se sa kolegama iz različitih delova sveta, sa njima razmenjuje iskustva i organizuje zajedničke nastupe.

– Klavir mi je verni pratilac već 17 godina, od moje osme, a muzički talenat nasledio sam od oca Slobodana, klavijaturiste, koji svira neki drugi žanr. Znao sam da ću se baviti muzikom još od prvog dodira sa instrumentom. Moj mlađi brat Lazar (22) takođe svira na klaviru i uspešan je student završne godine osnovnih akademskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Srećan sam što je muzika bila moj izbor i što me i dalje potpuno motiviše da radim, da se obrazujem i usavršavam. Moj san da sviram koncerte se ostvaruje ali tek očekujem velike nastupe. Inače, na koledžu u Londonu konkurencija je velika, tu su muzičari iz celog sveta i zato nije mala stvar biti u tom društvu – kaže ovaj talentovani Lozničanin koji uveliko priprema novi repertoar za naredne koncerte.

Uskoro će dobiti i svoj zvanični veb-sajt jer, kako kaže, promotivni materijal je u ovom poslu jako bitan. Još uvek ne zna tačan odgovor na pitanje gde bi voleo da živi posle školovanja, ali, kako ističe, u svakom slucaju, živeće tamo gde je njegov posao nagrađen, kako od publike, tako i u finansijskom smislu.

Dijaspora.news / Blic

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top