All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Izgorela Crkva Svetog Đorđa u Ontariju!

Požar u Crkvi Svetog Đorđa u gradu Nijagara Fols u Ontariju prouzrokovao je veliku štetu.

Kako su objavili mediji, krov iznad centralne crkvene dvorane se dopola urušio, a zgradu je spaslo to što je njen ostatak izgrađen od betonskih blokova.

Uzrok požara zasad nije poznat, ali su najverovatnije u pitanju neispravne instalacije u kuhinjskom delu, koji je potpuno izgoreo.

Lokalni portal “Nijagara dis vik”, objavio je da je do požara došlo pre desetak dana, a da je možda i veći problem od nastale štete to što je izgoreo kuhinjski deo u kome se tradicionalno svakog petka priprema riba za lokalnu pravoslavnu zajednicu.

“Pripremanje ribe je veliki izvor prihoda. Svake nedelje podelimo oko 400 obroka”, rekla je Denis Matejk, koja rukovodi crkvom.

Zbog požara neće biti ni tradicionalnog obeležavanja Božića u Crkvi Svetog Đorđa.

“Crkvena dvorana je tradicionalno mesto okupljanja svakog 6. januara, a kako nje više nema, nema ni okupljanja. Porodice će prosto Božić obeležiti kod kuće”, rekla je Denis Matejk.

Vatrogasne službe su vatrenu stihiju stavile pod kontrolu za petnaestak minuta, ali je i to malo vremena bilo dovoljno požaru da proguta polovinu zgrade.

Ipak, crkva je osigurana i troškovi renoviranja bi trebalo da budu u potpunosti pokriveni. Otvaranje je planirano za jul 2017. godine. Kako kažu iz crkve, to će biti taman na vreme za tradicionalni godišnji “srpski piknik”, koji privlači pravoslavce i iz Kanade i iz SAD do Nijagare, javlja “B92”.

Nijagara Fols je grad u Ontariju, u kom živi oko 80.000 stanovnika i koji se ponosi čuvenim vodopadima.

Dijaspora.news

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top