All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

SVETOZAR IZBEGAO SMRT U IRAKU, A STRADAO U RODNOM SELU Njegov PAS sprečio spasioce da pomognu!

Beživotnom telu Svetozara Bata Božovića, koje je ležalo ispod prevrnute “kampanjole” dugo niko nije smeo da priđe – od psa koji je čuvao svog mrtvog gazdu.

Foto: Privatna arhiva

Božović (66), penzionisani vozač užičkih “Puteva”, koji je pre tri decenije za dlaku izbegao smrt u iračkoj pustinji, u četvrtak je stradao nedaleko od rodne kuće u Tubićima kod Kosjerića.

 Starim vojnim džipom Svetozar se sinoć, sa prijateljem V.P. vraćao kući seoskim drumom. U krilu je držao svog ljubimca, malog psa mešanca. Najednom kampanjola je skrenula sa puta, udarila u drvo i počela da se prevrće niz obalu.

Oba putnika su ispala iz vozila koje je, tumbajući se, stiglo Svetozara i priklještilo ga. Nije mu bilo pomoći.

V.P. je prošao sa težim povredama usled kojih je zbrinut na odeljenju plastične hirurgije užičke bolnice, ali se oporavlja.

Komšije i familija čuli su lomljavu, istračali napolje i pokušali da pomognu.

– Bato je nepomičan ležao ispod kampanjole, ali niko nije mogao da mu priđe od psa koji je kidisao na sve koji su pokušali da priđu – pričali su nam juče meštani Tubića.

I svako od njih imao je samo reči hvale o Svetozaru.

– Živeo je u Užicu, a u Tubiće se vratio kada se penzionisao. Radio je pomalo u svojoj radionici gde je popravljao traktore. Bio je boem, voleo je žene, i one su volele njega, ljudina u pravom smislu – kažu poznanici.

Nekoliko sati trebalo je vatrogascima da raseku kampanjolu i izvuku nesrećnog čoveka, a Osnovno tužilaštvo u Požegi naložilo je odbukciju Božovićevog tela.

Svetozar je, kaže njegov sin Goran, kao vozač radio nedaleko od Bagdada u vreme iračko – iranskog rata. Iako je bio daleko od linije vatre jedva je sačuvao živu glavu.

– Kamion u kome su bili on i još jedan njegov kolega sudario se sa autusom koji je prevozio iračku vojsku. U udesu su poginula 22 Iračana. Znali su, bez obzrira što nisu bili krivi, da će odmah biti izveden pred streljački stroj – priča Goran o svom ocu.

Spasile su ih bugarske kamiondžije.

– Svaki od radnika „Puteva“ u kampu u Baladrožu dao je Bugarima po 100 dolara da mog oca i njegovog kolegu kako znaju i umeju izvuku iz Iraka. Bugari su ih zavili u ceradu i kamionom prevezli do jugoslovenske granice – priseća se neutešni Goran.

Svetozar Božović bio je pasionirani ljubitelj automobila i auto trka. „Fićom“ a kasnije i „tristaćem“ učestvovao je na više relija sa kojih je poneo priznanja. Iznad svih vozila koje je imao najviše je voleo kampanjolu koju je pre 15 godina kupio od Vojske a koja ga je koštala života.

Svetozar Božović je iza sebe ostavio sina i dvoje unučadi.

Dijaspora.news/Blic.rs

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top