All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Inspektori tvrde da je Srpska crkva zaštitila manastirski konak

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je još jednu krivičnu prijavu Crnogorskog pokreta protiv Srpske pravoslavne crkve, ovog puta zbog gradnje u manastirskom kompleksu na Prevlaci kod Tivta, ocjenjujući je neosnovanom.

Tužilaštvo je, kako se navodi u odluci, utvrdilo da ne postoji osnov sumnje da su u manastirskom kompleksu sa crkvama Svetog Arhanđela Mihaila i Svete Trojice preduzete bilo kakve radnje kojima bi ovo kulturno dobro bilo oštećeno, kako to tvrdi Crnogorski pokret.

prevlakanova2Gradilište

U prijavi koja je podnijeta u septrembru, navodi se da se radi o lokalitetu koji je materijalno svjedočanstvo iz vremena Dukljanke kraljevine, ali da je ,,namjera te crkve (SPC) da uništi najstarije tragove crnogorske prošlosti i istovremeno, nadgradnjom novoga manastira, sjedišta budućega bokokotorskoga episkopa Beogradske patrijaršije, reinterpretira ga kao srpski spomenik kulture“.

U postupku je, međutim, Tužilaštvo ,,na osnovu izjašnjenja inspektora za kulturna dobra Uprave za inspekcijske poslove utvrdilo da su izvođeni određeni zemljani radovi, ali da su imali za cilj da spriječe obrušavanje ostataka zida crkve Svetog Mihaila Arhangela“.

Kako su pojasnili, na osnovu izjašnjenja Uprave za inspekcijske poslove od 12. decembra prošle godine, proizilazi da je po inicijativi Uprave za zaštitu kulturnih dobara 23. juna 2017, inspektor za kulturna dobra izašao na teren i sačinio o tome zapisnik. Prilikom obilaska lokacije, kako je navedeno, nije zatečeno izvođenje radova, a nije bilo ni građavinskih mašina.

– Maksim Mihajlović je inspektoru saopštio da su preduzeti određeni radovi, a to su bili zemljani, radi zaštite i sprečavanja obrušavanja ostataka zidova – naveli su oni.

prevlakanova4Zid

Kako kažu, inspektor je tada obaviješten i da je Upravi za zaštitu kulturnih dobara PJ Kotor podnijet zahtjev za izdavanje konzervatrorskih uslova. U tom zahtjevu je, dodaju oni, navedeno da su ovi radovi, kako bi se spriječilo obrušavanje zidova, izvođeni 2016. godine, te je, takođe, dostavljen i idejni projekat o izgradnji betonskog zida koji bi spriječio spiranje zemljišta.

– Inspekcijskim pregledom inspektor je utvrdio da se na prostoru na kome se nalaze ostaci manastira Arhangela Mihaila ne izvode građevisnki radovi, već da se izvode radovi sa zapadne strane ostatka ovog manastira – navedeno je u odluci Osnovnog tužilaštva.

Drugim inspekcijskim pregledom, od avgusta 2017. godine, kako ističu, konstatovano je da je na toj lokaciji podignuta betonska potpora kako bi se spriječila erozija zemljišta usljed koje dolazi do obrušavanja zidova crkve.

– Pregledom je konstatovano da je ta betonska potpora sa zapadne strane crkve dok se u lokalitetu crkve nijesu preduzimali bilo kakvi građevinski radovi – istaknuto je u odluci Osnovnog državnog tužilaštva.

prevlakanova5

Dijaspora.news/portalanalitika.me

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top