All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

MILOGORCI KRIVIČNOM NA SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU I GEORGIEVA: Tvrde da Tamo daleko vređa Crnu Goru, a publiku na koncertu nazvali huliganima!

Crogorski pokret (CP), koji je pre četiri godine godine osnovan kao udruženje s ciljem da afirmiše crnogorske vrednosti, podneo je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i muzičara Vlada Georgieva, s obrazloženjem da su počinili krivična dela protiv ustavnog uređanja i bezbednosti Crne Gore i izazivanja nacionane, rasne i verske mržnje.

Razlog za krivičnu prijavu je manifestacija “Trg od ćirilice”, održana prošlog vikenda u Herceg Novom, u okviru koje je održan humanitarni koncert “Za naše Kosovo i Metohiju”, na kom je poznati muzičar Vlado Georgiev pevao tradicionalne pesme “Tamo daleko” i “Crna Gora i Srbija to je jedna familija”.

Krivičnu prijavu protiv organizatora ove manifestacije ranije je najavilo Ministarstvo kulture Crne Gore zbog, kako je bilo navedeno, “kršenja niza zakonskih odredbi, isticanje simbola drugih država, skrnavljenje državne himne i gotovo nezaobilaznih političkih i nacionalističkih poruka”.

Iz CP navode da su na pomenutom koncertu istupima govornika, podržanih, kako kažu, “organizovanim klerofašističkim divljanjem mase huligana, vređali Crnogorci i Crna Gora i prizivala okupacija zemlje”, preneo je portal RTCG.

Izvodile su se, kažu, pesme “Tamo daleko” i “Crna Gora i Srbija to je jedna familija”, koje su “osobenom interpretacijom pevača Vlada Georgieva, menjanjem određenih reči, sugerisale da su delovi Crne Gore Srbija i da je Crna Gora podređena Srbiji”. IZ CP kažu da je poznato da je Vlado Georgiev, izvodeći pesmu “Tamo daleko” po Srbiji, pevao stihove “Tamo daleko daleko, daleko kraj mora, tamo je Herceg Novi, tamo je Srbija”.

 

Stevo Vučinić

“Ovaj put je pevajući o Srbiji ‘kraj mora’, jasno, u pregrejanoj nacionalističkoj atmosferi, asocirao na navedene stihove u kojima se Herceg Novi smešta u Srbiju”, navodi se u saopštenju ovog udruženja, čiji je jedan od osnivača Stevo Vučinić, koji je i predsednik Saveta kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

Smatraju da naknadni pokušaj da se, kako tvrde, relativizuje odgovronost samo su pokušaj da se prikrije jasna namera izazivanja nacionalističke euforije, a posebno što se u publici nalazio veći broj turista iz Srbije i imajući u vidu da se Herceg Novi u Srbiji predstavlja kao “srpski grad”.

 

 

Crnogorski pokret

Iz tog udruženja očekuju da će crnogorsko tužilaštvo postupiti po njihovoj prijavi, iako im, kako kažu, iskustvo govori da se tužilaštvo namerno ograđuje od postupanja po krivičnim prijavama protiv Mitropolije crnogorsko-primorske.

To je, smatraju u CP, dovelo do toga da “Mitropolija crnogorsko-primorska još još bezobzirnije ne poštuje zakone Crne Gore, vređa pripadnike crnogorske i drugih nacija, vernike tzv. CPC, inovernike i ateiste, prepravlja crnogorsku baštinu, gradi bez dozvole, poziva svoju pastvu na fizičko nasilje i suprostavljanje državnim organima”.

Oni su pozvali nadležne državne organe da, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, pokrenu reformu pravosuđa, jer je, kako ističu, neprihvatljivo da u pravosuđu rade ljudi koji dele stavove MCP.

 

 

Dijaspora.news/Kurir.rs/Tanjug

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top