All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

DAVID PROTIV GOLIJATA: Mještani crnogorskog sela ušli u klinč sa energetskom kompanijom CGES – “Otimaju nam imanja i uništavaju selo” (FOTO)

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je, u postupku eksproprijacije za izgradnju 400kw dalekovoda Lastva – Čevo – Pljevlja, na vlasničkim parcelama Mirka Radojevića u Gornjim Breznima, ekspropriisao samo 150m2, za stubno mjesto, a potpuno uništio komletno imanje od 6.000 m2.
Ovo, u svom reagovanju na navode iz CGES-a, tvrdi vlasnik imanja u crnogorskom selu Brezna, Mirko Radojević, i dodaje da CGES – kako kaže – „uporno nastavlja da golom silom, manipulacijama, spinovanjem, i koristeći pravnu neukost mještana ili njihovo fizičko odsustvo, otima i uništava imanja sirotinji“.

Radojević je za portal Dijaspora pojasnio da su mještani ovog sela odlučili da se bore za elementarna ljudska i gradjanska prava koja im energetska kompanija, svojim činjenjem, negira.

CGES je nezakonito i nasilno upao na moje imanje: Mirko Radojević

Znam da je ovo borba Davida i Golijata, ali pobijedićemo jer branimo svoja ognjišta i djedovinu. Ovo zvuči kao da je ratno stanje, ali nažalost, naša imanja zaista izledaju kao su na njih sručene avionske bombe. I to, baš kao u ratnom stanju, bez upozorenja. Upadaju i ruše  sve pred sobom, cijele parcele koje uopšte nisu obuhvaćene eksproprijacijom i CGES nema nikakav pravni osnov da zakorači na njih, a kamoli da čine ovo što čine “, kaže Radojević.

Da posjetimo, nakon što su mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna najavili blokadu puta jer su im, kako kažu, izvodjači CGES-a uništili put koji su gradili samodoprinosom i na svojoj zemlji, i jer im nezakonito uništavaju vlasnička imanja koja se nalaze na trasi 400kw dalekovoda, oglasio se i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) koji tvrdi da mještani ne govore istinu, te da je ova kompanija ispoštovala sve zakonske procedure. Iz CGES-a tvrde, takodje, da zakonito izvode radove na imanju Radojevića.

On medjutim, nudi dokaze da je energetska kompanija nezakonito uništila njegovo imanje.

„Za razliku od CGES-a koji spinovanjem, poluinformacijama i neistinama, pokušava od mene da napravi državnog neprijatelja, ja govorim isključivo jezikom činjenica, a one su sledeće: CGES je, u prvobitnom postupku, koji je trajao dvije godine, uspio da se uknjiži na 150 m2 moje parcele, i to isključivo iz razloga moje pravne neukosti i nesnalaženja, a u sprezi sa Područnom jedinicom Uprave za nekretnine Plužine, koja mi nije dostavila pozive na zakazane finalne rasprave. I jedino tačno je da je to postalo pravosnažno.


Potom CGES, takodje u sprezi sa Područnom jedinicom Uprave za nekretnine Plužine donosi nezakonito rješenje o nepotpunoj eksproprijaciji pristupnog puta čije je poništenje u toku. Ovo rješenje o nepotpunoj ekspropijaciji oko 600m2 ne sadrži suštinsku normu – rok nepotpune eksproprijacije nakon koje su obavezni da ga vrate u prvobitno stanje. Nezakonito su ustanovili službenost puta na parceli koja je bila šuma, nisu ispoštovali zakonom obavezne prethodne radnje, i uskratili su me za pravo da, kao vlasnik, učestvujem u postupku parcelacije i promjene namjene zemljišta. Ovo rješenje je neodrživo i u CGES-u to odlično znaju, ali nastavljaju da uništavaju i otimaju po principu – „završi posao pa neka nas tuže!“ Ovakvo ponašanje u bilo kojoj demokratskoj državi bi bilo krivično gonjeno a počinioci u zatvoru.


Ovo što slijedi je za rubiku “vjerovali ili ne”: CGES navodi i da su vještaci u vansudskom postupku utvrdili obim štete, ali ne pominje da su ti vještaci u pojedinačnim izvještajima ocijenili da je cjelokupna parcela od 6.000 m2 uništena i izgubila ekonomsku vrijednost. CGES ne pominje ni to, da su, kada su dobili izvještaje vještaka, koji im nijesu odgovarali, tražili „dodatno vještačenje“ nakon čega je sintezni izvještaj izmijenjen u odnosu na prvobitni, pa su se vještaci, nekom čudnom alhemijom, naknadno „saglasili“ da ipak „nije cijela parcela uništena“ i – na osnovu potpuno istih pojedinačnih izvještaja, napisali drugačiji zajednički izvještaj. Kojom alhemijom, utvrdiće organi krivičnog gonjenja odgovornih osoba u ovom „salto mortale“


U saznanju smo i da je CGES isplaćivao različite iznose za počinjenu štetu na istom prostoru, te da su „privilegovani“ pojedinci dobili visestruko veće naknade u odnosu na druge. U skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama tražili smo podatke o naknadama za sve parcele, koje je CGES kao državna kompanija bio u obavezi da nam dostavi, ali ih nijesmo dobili. Nastavićemo da tražimo”, kaže Radojević.

Radojević: Unistili su parcele koje nisu obuhvaćene nikakvom eksproprijacijom i bez ikakvog pravnog osnova

Dodaje da su mještani Brezana u više navrata zahtijevali da se popravi put koji su izvodjači CGES-a uništili teškom mehanizacijom, bez ikakvog odgovora.

“Gola je neistina, i opet neka njihova „alhemija“, tvrdnja da su, kako navode, „finansirali putnu infrastrukutru“.

Na kraju, ali ne najmanje važno: CGES je monopolistička državna kompanija koja ubira i ubiraće ogromne prihode koristeći prostor i rusurse naseljenih mjesta, pri čemu ugrožavaju biodiverzitet, i limitiraju mogućnosti za razvoj eko turizma i poljoprivrede. Kako sami nijesu edukovani, da im pomognemo: U civilizovanom svijetu velike korporacije vraćaju zajednici u kojoj posluju dio profita, čak i kada ničim ne remete perspektivu prostora. Mi ćemo ih podučiti da mještane Brezana, sa čije će teritorije ubirati ogroman novac, priupitaju – kako mogu da doprinesu razvoju zajednice i života mještana, umjesto da im otimaju i uništavaju imanja“,zaključuje u svom reagovanju Mirko Radojević.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: MJEŠTANI PIVE U CRNOJ GORI BLOKIRAJU PUT: Traže put, vodu i pravično obeštećenje za vlasnička imanja (FOTO) – Dijaspora News

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top