All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

DA SE NIKADA NE PONOVI: Na današnji dan počinjen je strašan zločin nad azerbejdžanskim narodom

Događaj koji je prije 26 godina još više otežao život azerbejdžanskog naroda bio je masakr koji je jermenska vojska počinila nad azerbejdžanskim stanovništvom u gradu Hodžali.

U noći između 25. i 26. februara 1992. godine jermenska vojska je granatirala azerbejdžanski grad Hodžali koji je kasnije okupiran a nevino civilno stanoviništvo je ubijeno i prognano. Događaj koji se desio početkom 90-ih godina prošlog vijeka, zbog jermenskih neosnovanih pretenzija prema azerbejdžanskoj teritoriji Nagornog Karabaha, imao je tragičan ishod za mnoge nevine ljude grada Hodžali.

Ova krvava tragedija, koja je postala poznata kao genocid u Hodžaliju, imala je za cilj istrebljivanje i ubijanje azerbejdžanskog naroda. Prema zvaničnim podacima, u genocidu u Hodžaliju ubijeno je 613 civila, među kojima 106 žena i 83 djece. Teško je povrijeđeno 487 osoba među kojima čak 76 maloljetne djece. Jermenske snage su zarobile 1.275 osoba, od kojih 150 nikada nije pronađeno i još uvijek se vodi kao nestalo. Grad je potpuno uništen a hiljade ljudi je nasilno raseljeno.

Danas Azerbejdžan pokušava da sporazumno riješi problem Nagornog Karabaha u okviru principa međunarodnog prava zalaže se da povrati svoj teritorijalni integritet i osobodi od okupacije. Azerbejdžan se nada u pravedan odnos naroda i država svijeta, kao i međunarodnih organizacija – UN-a, Savjeta Evrope i OEBS-a, za obnovu pravednosti i oslobođenje oko 20% okupirane teritorije i povratka oko 1 milion izbjeglica i interno raseljenih lica u svoje rodne krajeve. Azerbejdžanska država i njeni državljani su jednoglasni i polažu veliku vjeru u oslobađanje zemlje od jermenske okupacije.

Savjet bezbjednosti UN-a je 1993. godine usvojio četiri rezolucije u kojima je osudio upotrebu sile protiv Azerbejdžana i okupaciju njegove teritorije, izjavljući da regija Nagorno-Karabah predstavlja dio Azerbejdžana tražeći hitno i bezuslovno povlačenje jermenskih snaga sa azerbejdžanske teritorije.

Mnoge zemlje svijeta su ovaj događaj okarakterisale i priznale kao genocid. Nacionalni lider Hejdar Alijev je osudio ovaj zločin izjavljujući: “Sa svojim nepojmljivo okrutnim i nehumanim kaznenim metodama genocid u Hodžaliju je bio u potpunosti usmjeren protiv naroda Azerbejdžana i predstavlja jedan od varvarski činova u istoriji čovječanstva. Istovremeno, ovaj genocid je bio istorijski zločin protiv čovječnosti. ”
Danas kada se obilježava 26 godina od ovog strašnog događaja pomen zaslužuju sve nevine žrtve a čovječanstvo opomenu da se takvi zločini više nikada ne ponove.

Autor: Sanida Šabotić

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top