All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

ZNA ČAK 56 JEZIKA IAKO IMA SAMO 32 GODINE: Mladić iz Bosne otkriva kako naučiti novi jezik za SAMO DVE NEDELJE!

Muhamed Mešić, mladić iz Tuzle, pravi je fenomen. Ima 32 godine, a govori čak 56 jezika. Sa samo 16 godina došao je na funkciju gradskog odbornika.

 

Osim što je pravnik, hebreist i japanolog, trenutno je i savetnik makedonskog predsednika Georga Ivanova te je dobitnik prestižne nagrade Brainswork Make a Difference Award 2010. godine u Beču. Kad je reč o poznavanju 56 jezika tvrdi da je njegova tajna prilično jednostavna.

„Važno je imati želju, a ja sam je imao. Silna ljudska volja je čudo – ona je najčešće glavni „krivac“ za naše uspehe. Svet na drugim jezicima izgleda drukčije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost da stvore sasvim drukčiju sliku nego samo na jednom jeziku.

Perspektiva je drukčija kad jednu reč prevedete na nekoliko jezika. Prvi živi kontakt sa stranim jezikom bio mi je s grčkim, kada sam kao mali sa svojim roditeljima bio na letovanju u Grčkoj. Da, eto upravo to me je strašno inspirisalo“, rekao je za Al Jazeeru.

 

U proseku su mu potrebna dve to tri nedelje za svladavanje elementarne komunikacije i osnova jezika. „Znate, nekad nije dovoljno samo želeti, treba biti uporan. Ne zabije ni Džeko svakim šutom, ali na razne načine pokušava i uspe mu. Tako je i kada su jezici u pitanju, kao i sve nauke.

Morate da nađete način na koji najlakše i najefikasnije savladavate gradivo i, ako ste uporni, uspeh je neminovan epilog“, rekao je. Dodaje da što više jezika govorimo lakše učimo ostale, jer su jezici dosta povezani i imaju sličnosti.

„Od 360 dana u godini ja više od 200 dana provodim u avionu. Uvek putujem na razna predavanja, seminare, obuke… Ali ne žalim. Shvatio sam da je potrebno biti žrtva ako želite uspeti i ja to, zaista, jesam.

 

Stoga svima savetujem da ne žale sebe ako hoće da žive svoj film i da budu svoji. Važno je imati cilj i raditi na ostvarenju istoga, a rezultat dođe sam po sebi. Zato, tražimo znanje i cenimo ga. U malim zemljama kao što su naše, balkanske, znanje je ključni adut“, tvrdi.

(Dijaspora.news/beograd.in)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top