All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Zemlje bivše SFRJ dele nekretnine vredne više od 110 miliona dolara: A oko imovine na ovim lokacijama će biti i problema

Bivša SFRJ imala 123 nekretnine širom sveta koje je koristila za diplomatsko-konzularna predstavništva

Očekuje se da uskoro u Beogradu bude održan sastanak o podeli imovine bivše SFRJ na kome će predstavnici država koje su u bivšoj Jugoslaviji imale status republika razgovarati o podeli 51 nekretnine, vredne više od 110 miliona dolara.

Bivša SFRJ imala 123 nekretnine širom sveta koje je koristila za diplomatsko-konzularna predstavništva. Među državama koje su nastale raspadom SFRJ do sada su podeljene 72 nekretnine.

– Naš je interes da što je moguće pre okončamo Aneks B i da jednostavno izadjemo s jednom čistom situacijom da i mi popišemo u punoj meri svoju imovinu, da napravimo svoje planove upravljanja, održavanja, korišćenja, prodaje, kupovine, manjih zamena – ima tu raznih modela – rekao je za RTS generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović.

Podela imovine koju je posedovala Jugoslavija precizirana je kroz sedam aneksa: pokretna i nepokretna imovina, diplomatska i konzularna imovina, finansijska potraživanja i dugovanja, arhiv, penzije, dugovanja i privatna svojina.

U Aneksu B najviše se odmaklo – od podeljenih objekata Srbija je dobila 30, Hrvatska 18, Slovenija i Bosna i Hercegovina po 10, Makedonija četiri objekta. Čeka se podela 51 nekretnine, jer imovinsko-pravna pitanja sa državama u kojima se one nalaze nisu rešena.

Sporni su objekti i zemljište u Adis Abebi, Nju Delhiju, Moskvi.

Ono što je za nas bilo važno i zašto smo insistirali da se Moskva i Nju Delhi posebno tretiraju je pitanje reciprociteta jer je Srbija na osnovu sporazuma koji su bili potpisani dala određene objekte u Beogradu i jednoj i drugoj strani i mi inisistiramo da se pitanje reciprociteta, onoga što smo mi dali jedni drugima uzme u obzir – istakao je Odalović.

Za pet nekretnina koje su države odlučile da prodaju, dve u Njujorku jedan u Nemačkoj, Japanu i Švajcarskoj, sukcesori su pronašli američkog agenta za nekrtnine.

(Dijaspora.news/beta)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top