All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

ZASTRAŠUJUĆE OTKRIĆE: Privatne kompanije iz SAD sakupljaju leševe siromašnih, komadaju ih i zarađuju milione

Generalno, privatna firma na jednom telu može da zaradi 3000 do 5000 dolara, iako negde cene sežu i do 10.000 dolara. Što se tiče delova, za glavu se dobije 500 dolara, za stopalo 350 dolara…

Privatne firme u Sjedinjenim Američkim Državama zarađuju milione godišnje komadanjem i prodajom ljudskih tela koja su donirana u naučne svrhe.

Do šokantnih otkrića došli su novinari agencije Rojters koji su najobičnijom razmenom mejlova i bez ikakvih problema u Tenesiju uspeli da kupe ljudsku kičmu i dve glave.

Radeći na ovoj priči, novinari su došli do firme “Southern Nevada Donor Services” u Las Vegasu koja je nudila ožalošćenim porodicama besplatno kremiranje umrlih u zamenu za doniranje tela na kojima će se kasnije raditi naučna istraživanja.

Međutim, priča ima svoju mračnu pozadinu. U jesen 2015. stanovnici predgrađa su se požalili na sumnjiv smrad i krvave kutije u kontejnerima za smeće. U decembru je neko od zabrinutih građana vlastima prijavio sumnjive aktivnosti koje su primetili u zadnjih nekoliko meseci.

Zdravstveni inspektori pronašli su muškarca obučenog u lekarsku uniformu kako usred dana u svom dvorištu crevom za vodu pokušava odmrznuti zaleđeno ljudsko telo. Komadi tkiva i krv slivali su se niz ulicu.
Istraga je otkrila da kompanija “Southern Nevada Donor Services” skuplja ljudska tela, komada ih, a potom delove prodaje naučnim institucijama i drugim kupcima.

Naime, u SAD nema zakona koji reguliše ovaj biznis.

Prodaja organa kao što su srce, jetra ili bubrezi za transplantaciju u SAD je ilegalna. Međutim nijedan federalni zakon ne reguliše prodaju ljudskih tela u naučne ili obrazovne svrhe. Institucionalnog nadzora nad ovim biznisom gotovo da nema, tako da više manje bilo ko može zarađivati.

– Aktualna situacija može se uporediti s pljačkašima grobova u 19. veku – kaže Angela MekArtur s Medicinskog univerziteta u Minesoti.

Poslovni uspeh zavisi od količine tela koju možete dobiti, zbog čega ovakve firme često ciljaju na siromašne građane koji iscrpljeni skupocjenim bolničkim troškovima u zamenu za besplatno kremiranje doniraju posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Osim toga, svake godine hiljade Amerikanaca donira tela umrlih verujući da time pomažu nauci. Međutim, nisu ni svesni, da mnogi od njih pune bankovne račune sumnjivih firmi koje ‘operišu’ na crnom tržištu.

Rojters je uz “Southern Nevada Donor Services”, u poslednjih pet godina širom SAD-a otkrio još 33 firme koje se bave prodajom ljudskih tela. Jedna firma je na taj način u tri godine zaradila 12,5 miliona dolara.

Cena pojedinog dela tela zavisi od tržišta i uslovima koji vladaju na njemu.

Generalno, privatna firma na jednom telu može zaraditi 3.000 do 5.000 dolara, iako negde cene dostižu i do 10.000 dolara. Interni dokumenti sedam kompanija pokazuju kako se kreću cene za pojedine delove: 3.575 dolara za torzo s nogama, 500 dolara za glavu, 350 dolara za stopalo, 300 dolara za kičmu.

Ovakve kompanije usko surađuju s pogrebnim poduzećima. Rojters je otkrio 62 pogrebna društva koja su na taj način dodatno zarađivala. U Oklahomi su dva pogrebna poduzeća uložila 650.000 dolara da bi osnovali zasebne firme koje će komadati tela.

(Kurir.rs/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top