All for Joomla All for Webmasters
Običaji

Zašto Srbi nose burmu na desnoj ruci, a verenički prsten na levoj?

Da li znate odakle dolazi ovaj običaj i zašto se u nekim zemljama burma nosi na levoj ruci?

Mnogi nisu sigurni da li verenički prsten ide na levu ili desnu ruku, a ni gde ide venčani, treba li ga nositi uz verenički ili odvojeno, i da li uopšte postoji pravilo zbog kog Srbi nose burmu na desnoj ruci.

Verenički prsten se obično stavlja na domali prst desne ruke da čuva mesto venčanom prstenu, pa se nakon venčanja premešta na domali prst leve ruke.

Drevno verovanje kaže da svakom čoveku na levom ramenu stoji đavo, a na desnom anđeo, i zbog toga mnogi levu stranu vezuju zašto loše.. S druge strane, desno znači spremnost, okretnost, oštroumnost, spretnost. Zato leva ruka ima negativnu konotaciju, a desna pozitivnu.

Verenički prsten se obično stavlja na domali prst desne ruke da čuva mesto venčanom prstenu, pa se nakon venčanja premešta na domali prst leve ruke. Tako se u mnogim zemljama, a naročito u pravoslavnom svetu, burma nosi na domalom prstu desne ruke.

Legenda kaže da ovaj običaj potiče od Rimljana. Latinska reč za levo je “sinister” i u proširenom prevodu znači koban, mračan, nepovoljan, nesrećan, tužan i zloban.

Latinska reč za desno je “dexter” i vremenom je evoluirala da označava spremnost, veštinu, oštroumnost i spretnost.

 

Doduše, ne postoje stroga pravila kojih bi ljudi trebalil da se pridržavaju, pa zbog toga neke mlade verenički prsten poklone kumi ili ga nose tik uz prsten s venčanja.

Ipak, jedna lepa priča od davnina kaže da se burma nosi na levoj ruci jer krv iz srca direktno dolazi do domalog prsta leve ruke venom amoris – venom ljubavi.

Zbog toga su mnogi u prošlosti verovali da će prsten na domalom prstu leve ruke garantovati večnu zaljubljenost.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top