All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Zašto je loznički genijalac izabrao Harvard, a hteli su ga i Prinston i Kembridž

Osamnaestogodišnji Dimitrije Pavlov prvi je učenik iz Loznice koji će od septembra školovanje nastaviti na američkom Harvardu uz punu stipendiju tog univerziteta. A hteli su ga i Prinston i Kembridž.

Od 43.000 učenika, koji su aplicirali za studiranje na Harvardu, Dimitrije je jedan od 1.950 budućih studenata. Procedura prijave i testiranja trajala je šest meseci, a konačan odgovor iz Amerike stigao je u martu.

“Za Harvard sam se odlučio zato što možda ima zajednicu koja mi se najviše svidela, ima najbolje prilike za mene. Iskreno trenutno imam malo tremu, nisam siguran kako ću se snaći tamo, sve mi to izgleda nekako veliko i daleko i strašno”, kaže Dimitrije.
Sledeće nedelje putuje na sedam dana i očekuje da će mu ta poseta razbiti tremu, i da će, kako kaže, upoznati ljude i znati šta ga očekuje.

Dimitrije kaže da je upis na Harvard kruna svega što je radio, a uradio je mnogo. Nosilac je Povelje kapetan Miša Anastisijević za doprinos nauci i obrazovanju, a sa svetskih i međunarodnih olimpijada iz fizike donosio je najviša priznanja.

“Do sada me je najviše interesovala fizika, dakle išao sam na takmičenja iz fizike u osnovnoj i srednjoj školi i osvajao sam nagrade i to je verovatno bila jedna od stvari koja me je pogurala da budem primljen, ali sad planiram kad odem tamo da možda istražim i neke druge stvari. Programiranje je jedna od stvari koja bi me interesovala”, ističe Dimitrije.

Geniju iz Loznice, kako ga ovih dana mediji nazivaju, stipendiju je ponudio i Prinston, a među svojim studentima želeo ga je i britanski Kembridž.

Koliko je njegovo znanje vredno govori i podatak da su retke godine kada se na osnovne studije na Harvardu upiše student iz naše zemlje.

dijaspora.news/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top