All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Ambasada Francuske zahvaljuje građanima Srbije i vlasti na saosećanju

BEOGRAD – Ambasada Francuske u Beogradu srdačno je zahvalila svim građanima Srbije kao i predstavnicima vlasti koji su izrazili svoje saosećanje, empatiju i tugu nakon tragičnog požara u Bogorodičinoj crkvi u Parizu. “Svi oni neka znaju da im se najdublje zahvaljujemo”, navodi se u saopštenju Ambasade Francuske dostavljenom mediima.

Katedrala Notr Dam je, kao što je na to, navode, podsetio predsednik Republike, srce francuske nacije i dragulj arhitekture koji pripada svetskoj kulturnoj baštini.

Podseća se da je juče vatrena stihija odnela 850 godina dugu istoriju. Katedrala je predstavljala i simbol istorije francusko-srpskih odnosa pošto je 1389, francuski kralj Karlo VI naredio da zvone zvona na ovoj crkvi da pozdrave bitku Srba protiv Osmanlija koja se odigrala nekoliko dana ranije, ističe se u saopštenju.

“Kao što je rekao predsednik Republike, ”obnovićemo ovu katedralu”. U Francuskoj će se započeti prikupljanje dobrovoljnih priloga, kao i izvan naših granica. Notr Dam je katedrala svih naših sunarodnika, pa i onih koji u njoj nikad nisu bili. Obratićemo se najvećim stručnjacima i obnovićemo Notr Dam. Posebno smo dirnuti što smo odmah primili više ponuda od najrazličitijih ljudi koji su se ponudili da pomognu na gradilištu prilikom obnove”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je moto Grada Pariza, „Fluctuat Nec Mergitur“ („Bacaju ga valovi ali ne tone“) što podseća da je francuska prestonica preživela bolne trenutke u svojoj istoriji ali da ih je sve prebrodila.

“Tom simbolu francuske duše i baštine čovečanstva danas dugujemo da ujedinimo naše snage i da omogućimo da bude sačuvan“, stoji u saopštenju.

 

dijaspora.news/Tanjug

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top