All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Zašto Crnogorci ne plaćaju studije u Srbiji: Izgovore samo jednu reč i sve im je BESPLATNO!

Svi se oduvek pitaju kako to da studenti iz Crne Gore ne plaćaju studije u Srbiji, a u Crnoj Gori se sve plaća. Samo je jedna reč presudna

Strani studenti, pa i Srbi, koji se školuju na crnogorskim fakultetima uredno plaćaju studije – dok je u Srbiji situacija malo drugačija.

Naime, kod nas još uvek važi pravilo po kome studenti iz Crne Gore mogu da se školuju besplatno, odnosno da prvu godinu upišu o trošku Republike Srbije, kada na visokoškolskim ustanovama kažu samo jednu reč!

O čemu se radi? Oni treba da daju izjavu da su pripadnici srpske nacionalne manjine u Crnoj Gori, tačnije da u odeljku gde se postavlja pitanje nacionalnosti napišu jednu reč – Srbin ili Srpkinja.

U Ministarstvu prosvete za Telegraf su rekli da pripadnik srpske nacionalne manjine iz susedne zemlje u školskoj 2017/2018. godini može upisati prvu godinu studija, pod istim uslovima kao državljanin Republike Srbije, uključujući i pravo na upis na studije u statusu studenta koji se finansira iz budžeta.

– Prilikom podnošenja prijave i propisane dokumentacije za upis na studije visokoškolskoj ustanovi, kandidat podnosi i izjavu u pisanoj formi da je pripadnik srpske nacionalne manjine, model izjave objavljen je na sajtu fakulteta – rekli su oni.

Zvuči logično da studenti iz Republike Srpske ne plaćaju studije kao i studenti iz Srbije – jer su i jedni i drugi i kod kuće i na fakultetu Srbi. Međutim, da li su svi Crnogorci koji studiraju u Beogradu, na državnim fakultetima zaista Srbi? Hm.

Sve što je potrebno je da studenti iz Crne Gore prilikom prijavljivanja na konkurs podnesu nostrifikovane diplome o završenoj srednjoj školi u četvorogodišnjem trajanju, pruže dokaz o poznavanju srpskog jezika u skladu sa Statutom Univerziteta i Statutom fakulteta, odnosno o poznavanju jezika na kojem se izvodi nastava i na kraju da je zdravstveno osiguran.

Inače, u toku godine na njihovu adresu u proseku pristigne oko 600 zahteva za priznavanje strane diplome iz Republike Crne Gore, a radi daljeg nastavka školovanja.

Iz resornog ministarstva rečeno je da se cenovnici upisa stranih državljana na osnovne studije razlikuju od ustanove do ustanove, ali uvidom na sajtove fakulteta vidi se da se one kreću od 2.000 evra (FON, ETF), 3.000 evra (Arhitektonski), pa i do 5.300 evra za studije na emgleskom jeziku na Medicinskom fakultetu.

To znači da bi Srbija na 600 studenata koji su uputili zahtev za priznavanje diplomi iz Crne Gore, mogla da zaradi najmanje 1.200.000 evra u slučaju da se postavi kao i crnogorska država.

Treba naglasiti da strani studenti dodatno plaćaju i izlazak na ispit, za koji se izdvaja od 30 do 50 evra.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top