All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

ZAOKRET Zbog nove engleske reči Izetbegović USTUKNUO pred Srpskom, Bošnjaci u čudu

Nakon žestokih reakcija iz Republike Srpske na mogućnost osporavanja naziva RS, bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je ustuknuo.

Bakir Izetbegović

Foto: Dejan Božić / RAS SrbijaBakir Izetbegović

Gostujući u sarajevskim medijima, Izetbegović je indirektno potvrdio da je ime RS – sporno, jer je ideju o njegovom osporavanju pokrenuo njegov otac, zahtevajući da i konstitutivni narodi budu ravnopravni u nazivu entiteta.

 – Međutim, procenilo se da za to, u tom času – nema šanse. Naziv ‘Republika Srpska’ – da je u engleskoj verziji u originalu Dejtonskog mirovnog sporazuma i da se zove “Republic of Srpska” ili “Serb Republic” – tada bi imali jedno drugačije stanje, verovatno. U engleskom, originalnom nazivu zove se “Republika Srpska”, što ništa na engleskom ne znači – izjavio je Izetbegović, potvrđujući da on sada neće realizovati projekat koji je započeo njegov otac pre 20-ak godina.

Međutim, ovakvom izjavom Izetbegović je, saznajemo, izazvao čuđenje u svojim stranačkim redovima, jer je godinama u sarajevskim političkim krugovima naziv Republika Srpska „trn u oku“, čije je osporavanje samo čekalo „pogodan trenutak“.

Potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić kaže da ima infomaciju da je Izetbegovićevo okruženje pripremilo i „pravno uobličilo“ apelaciju o imenu RS i da je bila spremna na preko 20 stranica.

Nenad Stevandić

Foto: Dejan Božić / RAS SrbijaNenad Stevandić

– Međutim, onda shvatilo da bi Izetbegović bio apostrofiran kao izvor nestabilnosti na Balkanu, da će izgubiti skupštinsku većinu, jer bi Savez za promene morao da izađe iz takve vlasti da bi sačuvao svoj obraz i da će to sve biti bumerang za njega. Ovo je sada njegovo taktičko povlačenje sa minimalnim gubicima. Da je izabrana Hilari Klinton za predsednicu SAD apelacija bi već bila podnešena, tako da je i geopolitička ravnoteža odradila svoje – kaže Stevandić.

Šef Kluba SNSD u parlamentu BiH Staša Košarac kaže da se Izetbegovićeva najnovija izjava oko (ne)osporavanja naziva RS može tumačiti samo kao „retorička zamka“, jer sve što govori i radi ide prilog u tome da neće odustati od rušenja RS.

Staša Košarac

Foto: Srna / SrnaStaša Košarac

– Treba biti svestan činjenice da on, zbog svojih unutrašnjih frustracija i dalje pokušava da napada, urušava i vređa RS. Rečenica da naziv Republika Srpska ne znači ništa vređa nas u Srpskoj. Ona itekako znači i izraz je volje srpskog naroda u BiH, kao potreba da se okupimo upravo protiv politike njegovog oca i njega danas – rekao je Košarac.

Pravnik Krstan Simić kaže da je teško shvatiti šta je Izetbegović hteo da kaže i poruči tvrdnjom da “u engleskom, originalnom nazivu ‘Republika Srpska’ ništa ne znači”.

Krstan Simić

Foto: Siniša Pašalić / RAS SrbijaKrstan Simić

– I na engleskom i na srpskom jeziku RS je naziv entiteta. Međutim, Izetbegović mora postaviti pitanje sam sebi da li svojim čestim apelacijama i zahtevima koji graniče sa apsurdom ne želi zapravo pokazati da BiH nije održiva – kaže Simić.

Dominantna priča o nazivu RS

Bivši član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović kaže da u vreme dok je on obavljao dužnost Izetbegović u zvaničnim razgovorima nije spominjao apelaciju oko osporavanja naziva RS. Međutim, zvanično nije spominjao ni apelaciju oko 9. januara, pa je to uradio pred kraj prošlog mandata.

Nebojša Radmanović

Foto: Dejan Božić / RAS SrbijaNebojša Radmanović

– U sarajevskim političkim krugovima uvek je bila dominantna priča o osporavanju naziva Republika Srpska. Primera radi, kada je bila reforma policije Haris Silajdžić je tražio da umesto policija RS bude policija Srba, Bošnjaka i Hrvata – rekao je Radmanović.

Dijaspora.news/Blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top