All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

ZA KOGA JE SPREMAJU? Za obnovu Jovankine vile čak 11,8 miliona!

Četiri godine nakon smrti supruge Josipa Broza država započinje renoviranje reprezentativnog objekta na Dedinju. Novac za prvu fazu obezbeđen

Državna vila „Bor“ na Dedinju, u kojoj je do smrti živela Jovanka Broz, konačno će biti obnovljena, a građevinski radovi počinju uskoro, saznaje Kurir.

Ovih dana je, naime, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO) posao rekonstrukcije te vile u elitnom delu Beograda dodelila konzorcijumu građevinskih firmi, a prva faza obnove koštaće 11,8 miliona dinara.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Sudski spor

– UZZPRO, koja se brine o ovoj vili na Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, potpisala je ugovor s firmama koje će narednih meseci obnavljati trošni objekat. Iako je Jovanka umrla pre četiri godine, zbog sudskog postupka u vezi sa ostavštinom nije moglo ranije da se krene. Vila je zapečaćena i u njoj se nalaze neke Jovankine stvari – priča izvor Kurira.

Iz UZZPRO nisu odgovorili na naša pitanja, pa je nejasno da li su dobili sudsku saglasnost da mogu da izvode radove. Vila bi posle renoviranja trebalo da bude na raspolaganju državnim zvaničnicima, jer se već nalazi na listi reprezentativnih objekata, a postoji i velika verovatnoća da će biti dodeljena nekom od političara.

Krov prokišnjava

Podsetimo, supruga Josipa Broza Tita u vilu „Bor“ useljena je 1980. nakon Maršalove smrti. Prethodno je izbačena iz vile u Užičkoj ulici, u kojoj je više decenija boravila s predsednikom SFRJ. U vili „Bor“ živela je do smrti 2013. u veoma teškim uslovima, krov je prokišnjavao, malter sa zidova je otpadao, nije bilo grejanja…

Kako to biva u Srbiji, neki su pričali da je vila i ukleta, a misteriju je posle Jovankine smrti stvaralo i to što je tokom noći u njoj paljeno svetlo iako niko tamo nije živeo. Vila i danas ima obezbeđenje.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Joška Broz
JOVANKA SMEŠTENA U RUINU

Joška Broz, unuk pokojnog Maršala, kaže da mu je čudno da se sada vila obnavlja, jer je, tvrdi, ranije čuo da država nije htela da ulaže u obnovu zato što je kuća trebalo nekome da se vrati u procesu restitucije.

FOTO: MARINA LOPIČIĆ
– Jovanka je tu živela u teškim uslovima, ta kuća je ruina. Strašno. To je bilo nedostojno života supruge jednog doživotnog predsednika države. Sve ostale su dobile toliko toga, samo Jovanka ništa.

dijaspora.news/Kurir / Boban Karović

Foto: Marina Lopičić, Privatna arhiva, AP

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top