All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

“Za dom spremni” u centru Jasenovca!

Veterani Hrvatskih odbrambenih snaga su u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, otkrili spomen-obeležje na kojem je uklesana ustaška krilatica “Za dom spremni”.

Pre manje od mesec dana u centru Jasenovca je postavljena ustaška krilatica “Za dom spremni”.

Ugravirana je na ploči koja je 5. novembra podignuta na pročelje zgrade na Trgu kralja Petra Svačića, kao znak sećanja na 11 poginulih pripadnika Prve satnije “Ante Paradžik” HOS, koji su poginuli na tom području, pišu zagrebačke “Novosti”, list koji izdaje Srpsko narodno veće (SNV).

Ploču su postavili veterani HOS-a iz Jasenovca i Zagreba.

Pored imena poginulih saboraca, stoji i grb jedinice s ustaškim uzvikom, koji su HOS-ovci početkom devedesetih godina preuzeli od službenih obleežja Nezavisne Države Hrvatske.

Reč je o pozdravu čije se javno isticanje zbog ustaške konotacije u Hrvatskoj zabranjuje zakonima.

Među stotinak učesnika otkrivanja spomen-ploče bili su i predstavnici opština Jasenovac i Popovača.

Protokol je započeo blagoslovom spomen-ploče, nastavljen je misom zadušnicom u župskoj crkvi u Jasenovcu, a završen obraćanjem zvanica i organizatora u Mesnom domu.

Čista provokacija

Hrvoje Klasić, istoričar sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, nema dileme da je u ovom slučaju reč o provokaciji.

– U mestu gde je desetine hiljada ljudi deportovano i ubijeno na osnovu naređenja potpisanih sa “Za dom spremni”, gde se nalazio koncentracioni logor u kojem se taj pozdrav svakodnevno koristio, mislim da je isticanje bilo kakvih simbola koji podsećaju na taj period eklatantan primer ne samo revizionizma i negiranja istorije, nego bih se usudio reći i omalovažavanja žrtve – kaže Klasić za zagrebačke “Novosti”.

On je pojasnio da postoji lažna dilema da li je reč o ustaškom ili “starom hrvatskom pozdravu”.

I ministru treba da je jasno

Klasić podseća da je aktuelni ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić pozvao u pomoć istoričare da se izjasne oko ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

– S obzirom da se nijedan istoričar nije javio kako bi predočio bilo kakav dokaz u prilog tezi da je reč o pozdravu koji je detektovan bilo kada izvan ustaškog pokreta i NDH, smatram da je i za njega dilema rešena. Kao predstavnik vlasti, on mora štititi pravni i ustavni poredak Hrvatske, te postupiti u skladu sa zakonom i Ustavom, tako da počne kažnjavati javno isticanje i korištenje ovoga, bez sumnje, ustaškog pozdrava – poručio je Klasić.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top