All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Poslednje SVEČEVO putovanje

eribot Sveti Stefan II posljednji put je uplovio u barsku luku.
Jutros oko osam sati vratio se sa posljednjeg puta iz Barija. Sad je privezan na gat, nekon čega ide na rezanje, u istoriju.

Video snimak uplovljavanja snimio je fotograf Sergej Zabijako.

Razlog zbog se Sveti Stefan II više ne može koristiti jer to što mu je klasifikaciona kuća Biro Veritas odzela klasu.

Sveti Stefan II je od 2001. do danas prevozio putnike na liniji Bar – Bari – Bar, a to što ga više nema, znači i da više nema jedine pomorske linije između Crne Gore i Italije.

 Barska plovidba više puta je kazala da ovo ne znači definitivno ukidanje linije, već da je u pitanju samo privremena obustava, dok se ne kupi novi feribot.

Brodska linija sa Italijom počela je da radi 18. juna 1965. godine i od tada je, osim za vreme sankcija, redovno funkcionisala.

Ipak, ovo nije kraj.

Kompanija ‘Barska plovidba’ neće dozvoliti ukidanje jedine redovne pomorske linije Crne Gore sa Evropom, koju je decenijama održavala isprva feribotom ‘Sveti Stefan’, a potom njegovom zamjenom plovilom ‘Sveti Stefan 2’. Planiramo kupovinu drugog broda, čime ćemo ponovo uredoviti liniju Bar- Bari- Bar”, kazao je izvršni direktor “Barske plovidbe” Milo Paunović.

“Feribot ‘Sveti Stefan’ je sinonim za ‘Barsku plovidbu’. Kompanija posjeduje dva teretna broda, ali ‘Barske plovidbe’ nema bez ‘Svetog Stefana 3’ (kako će se najvjerovatnije zvati brod). Tročlana komisija sjutra odlazi u kontrolu tog broda, obaviće detaljne preglede i sačiniti izveštaj na osnovu kojeg će biti donešena konačna odluka o kupovini”, kazao je Paunović.

On je istakao da je tim za ispitivanje feri tržišta, na čijem je čelu kapetan Predrag Vešović, formiran prije tri mjeseca. Iako je kompanija posljednjih mjeseci, od kada je postalo izvjesno da će linija zbog zastarelosti broda biti ukinuta, dobila na desetine ponuda, karakteristike ponuđenih plovila nijesu odgovarale zahtjevima ove linije. Direktor ističe da će menadžment uložiti maksimalne napore da linija što kraće bude u prekidu.

“Kupovina broda je kompleksan proces, a postoje i pravila koja se i nakon toga moraju ispoštovati. Kompletan proces će potrajati nekoliko mjeseci. U međuvremenu, sertifikaciono društvo Biro Veritas teoretski može dati izuzeće za plovidbu ‘Svetog Stefana 2’ do dovođenja kupljenog broda, što bi značilo i kraći prekid linije. O razvoju situacije će javnost biti blagovremeno obaviještena”, kazao je Paunović.

On je podsjetio da je i ranijih godina linija Bar – Bari – Bar tokom decembra bila u prekidu zbog redovnog remonta broda “Sveti Stefan”.

Dijaspora.news Izvor CDM/RTCG/volimpodgoricu

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top