All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

VUČIĆ: Srbija kasni za Evroporm 35 godina, ali možemo sve da POSTIGNEMO

– Priča o IKEI je priča koja govori da kasnimo 25 godina za zemljama istočne Evrope, ali kad smo odlučili da se ponašamo odgovornije, pokazalo se da možemo polako, ali sigurno sve ostale da pristižemo. To je razvojni projekat ne samo za Beograd, Mladenovac i Sopot, već i za Smederevo, Smederevsku Palanku, Požarevac, sve do Velike Plane – rekao je Vučić i čestitao radnicima koji rade na izgradnji prve robne kuće IKEA u Srbiji, kod Bubanj potoka, jer rade i “ne kukaju da je prekinuta građevinska sezona”.

Kamen temeljac za izgradnju prve robne kuće švedskog proizvođača nameštaja IKEA položen je u aprilu ove godine pored autoputa Beograd –- Niš, u prisustvu premijera Vučića i generalnog direktora kompanije IKEA za jugoistočnu Evropu Stefana Vanoverbeka, kada su i zvanično počeli radovi.

IKEA će biti izgrađena kod naplatne rampe Bubanj Potok i prostiraće se na oko 35.300 metara kvadratnih. Ukupna površina kupljenog zemljišta je 31 hektar.

Foto: P. Marković / RAS Srbija

Posao za 300 ljudi

Prva faza projekta izgradnje robne kuće vredna je 70 miliona evra i biće zaposleno 300 ljudi.

IKEA u Srbiji trenutno zapošljava 50 ljudi, u januaru i februaru raspisaće konkurs za još 250, a u toj kompaniji kažu da se na prethodnom konkursu prijavilo više hiljada ljudi.

IKEA je u Bubanj Potoku kupila više zemlje nego što je neophodno za izgradnju prve robne kuće, pa se planira i dodatna investicija od 70 do 80 miliona evra, gde bi se gradio ritejl park, odnosno šoping centar do robne kuće.

Foto: P. Marković / RAS Srbija

Kako je planirano, u prvoj fazi robna kuća će zauzimati 12 hektara, dok će u drugoj biti razvijen ostatak parcele na kojem će biti izgrađen drugi komercijalni sadržaj.

Gradilište se nalazi na oko 15 kilometara od centra Beograda, a rampa Bubanj Potok biće izmeštena zbog obilaznice oko Beograda i privodi se kraju izgradnja nove naplatne rampe u Vrčinu.

Robna kuća, restoran, bistro, igraonica…

U prvoj robnoj kući će na raspolaganju biti potpuni asortiman od 9.500 proizvoda za opremanje doma po pristupačnim, zatim IKEA Food, restoran sa 550 mesta, dućan švedske hrane, Bistro, IKEA za decu i igraonica i parking sa oko 1.375 mesta.

Radovi gotovi 2017.

Foto: P. Marković / RAS SrbijaRadovi gotovi 2017.

IKEA ima više od 1.000 dobavljača i sarađivaće sa većim brojem proizvođača iz Srbije.

Trenutno sarađuje sa firmom iz Ćuprije koja pravi oklagije i kuhinjske daske, za šta je premijer svojevremeno rekao da će njihove proizvode kupiti čim se IKEA otvori.

Kada je reč o zapošljavanju, u toj kompaniji u Srbiji radi 50 ljudi, a u 2017. najavljeno je zapošljavanje još 250.

IKEA planira u regionu da ima mrežu od 13 robnih kuća do 2025. godine. Tako će u naredne tri godine otvoriti tri robne kuće, u Beogradu, Ljubljani i Bukureštu.

dijaspora.news blic.rs

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top