All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Vučić na Kosovu: Jedna generacija političara će ovo morati da završi (FOTO) (VIDEO)

Uprkos odluci Prištine da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne dozvoli posetu Zubinom Potoku i Gazivodama, on je svoj dvodnevni boravak na Kosovu i Metohiji započeo upravo na tim mestima.

Sa mesta koje ima neverovatan strateški, infrastrukturni i ekonomski značaj za Srbiju, on se obratio brojnim medijima i okupljenim građanima koji su ga dočekali sa željom da ga pozdrave i rukuju se.

Kako reporteri Telegrafa javlju, prisutno je oko 50 medijskih ekipa.

– Pre svega svima vama novinari uvaženi želim da se zahvalim, nikada nisam video toliko novinara na jednom mestu, ali sam srećan zbog Zubinog Potoka i Gazivdoa da je tako. Gazivode su od ogromnog značaja za nas i za Albance, preko ovog jezera vidi se dubina i suština svih naših sporova i neslaganja, imamo teške političke borbe za koje se nadam da ćemo moći da ih prevaziđemo, da i oni budu zadovoljni jer bez Gazivoda nema opstanka, ni ostanka ljudi u Ibarskom Kolašinu i Zubinom Potoku – rekao je Vučić i istakao da je suština njegove posete da se vidi šta je do sada urađeno, ali i šta može da se uradi, te da se pripreme investicioni planovi za svaku opštinu u kojoj su Srbi većina.

Foto: Marko Jovanović

Država Srbija je uložila 127 miliona i još 12 miliona treba da uplatimo, radovi i rekonstrukcija se privode kraju do kraja septembra, rekao je Vučić.

– Došao sam u Zubin Potok, kao što ću obići sva mesta na Severu, da govorim šta nam je ideja, a to je da čuvamo mir i stabilnost i da pravimo bolje odnose između Srba i Albanaca, da za narednih 100 godina i Albanci na KiM budu zadovoljni iskorišćavanjem vode Gazivoda. Došao sam da govorim o planu da obnovimo Simpov pogon za malu preradu voća i povrća, imamo dosta šumskog i bobičastog voća, a rekli su mi da je ovde najbolji smuđ u Evropi, pa bi pogon za preradu ribe bilo dobro rešenje za 20 porodica koje bi od toga mogle da žive – dodao je Vučić i naglasio da samo snažnija ekonomija i bogatiji prostor vodi ka tome da se razmišlja o budućnosti, a manje o mržnji, ratu i neslaganju.

Pitali su me kako se osećam posle pretnji i na kakav odjek će poruke mira naići kod Albanaca, rekao je predsednik Srbije.

– Osećam se divno, srećan sam što su one devojke i dečaci mogli da razgovaraju sa mnom, ja sa njima, i da izljubim tu dečicu na brani. Najsrećniji sam kad vidim naše radnike i zadovoljan sam, ponosan sam i nosim pozdrave našim građanima ovde – zaključio je on.

Foto: Marko Jovanović

Prokomentarisao je i izjave Angele Merkel o teritorijalnom integritetu, te istakao da ne misli da tu ima bilo šta novo.

– Moji neprijatelji su se tome jako obradovali, a ne shvataju da se tako zalažu za celovito nezavisno Kosovo. Moja snaga je toliko minimalna u poređenju sa Merkelovom, ona je najveći evropski lider i ako ona tako kaže, mi to ne možemo da izmenimo, pa eto radosti mnogima u zemlji i regionu. Ali to ne znači da nećemo da pomognemo našim građanima ovde – rekao je Vučić.

On je dodao da nije ponizio Hašima Tačija juče u Briselu, “niti bi se time ponosio, nije mu to bila namera, niti je to moguće”.

– To su uradili neki drugi, koji pominju nečije ćerke i sinove. Sami sebe su unizili tako. Nisam neko ko je drug, niti prijatelj Hašimu Tačiju, a naš posao nije da dokažemo ko je jači, nego da sačuvamo mir i rešimo situaciju, jedna generacija političara će to morati da završi – rekao je Vučić i naglasio da moramo da vodimo računa jedni o drugima i da će tada sve biti lakše.

Foto: Marko Jovanović

Srbi južno od Ibra nemaju nikakav razlog za zabrinutost, poručio je on.

– Nismo blizu bilo kakvog dogovora, nemamao za to podršku najmoćnijih evropskih sila. Znamo da je Srbima ispod Ibra teško, da imaju kosovsko državljanstvo, da moraju da obezbeđuju svoje porodice, svaki Srbin imaće mnogo više prava i lakši život nego što ih ima danas – naglasio je on.

Za danas je planirano da poseti mesto Lešak i domaćinstvo porodice Kovačević, Poljoprivrednu školu gde će razgovarati sa poljoprivrednicima, da bi tokom popodneva u Leposaviću prisustvovao zatvaranju Biznis foruma.

Dan će se završiti sastankom s političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Opštini Zvečan

(dijaspora.news/Trelegraf.rs)

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: HAOS NA KOSOVU I METOHIJI! ALBANCI BLOKIRALI PUTEVE: Poseta Vučića Banjama otkazana iz bezbednosnih razloga, predsednik ipak krenuo obilaznim putem! – Dijaspora News

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top