All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

VREME JE ZA SLAVE Evo koliko košta SLAVSKA TRPEZA za 20 gostiju

Za slavsku trpezu sa 20 gostiju ove godine potrebno je izdvojiti u proseku 45.000 dinara (365 evra).  Luksuznija slava domaćina može da košta i duplo više, naročito ako se kupuju najskuplja pića i više vrsta mesa.

Koliko košta slavska trpeza

Iako se slavska trpeza godinama menjala, od tradicionalnih jela poput sarme, pečenja ili ruske salate se ne odustaje.

meso

Foto: Profimedia
  • Za kilogram sirove jagnjetine treba izdvojiti 700 dinara, dok je prasetina jeftinija, oko 400 dinara. Ako od obe vrste uzmemo po 10 kilograma (prosečna računica za 20 gostiju), meso će nas koštati 11.000.
  • Pre toga na slavskoj trpezi služi se standardno predjelo – meze koje košta bar 6.000 dinara, ruska salata oko 1.000 dinara, dok priprema sarme, “pojačane” suvim mesom, iz džepa “istera” 2.000 dinara.
  • Svakako, slava je nezamisliva bez žita, sveće i slavskog kolača, koji zajedno staju od 700 do 900 dinara.
  • Za sitne kolače treba platiti od 900 do 1.200 dinara po kilogramu, u zavisnosti od vrste, a za dvadesetak gostiju obično se pazari pet kilograma slatkiša.
  • Piće – sokovi, kisela voda, pivo, vino i žestina – košta od 10.000 do 15.000 dinara. U slavski trošak treba uračunati i usluge sveštenika, koje su oko 1.500 dinara.
  • Snežana Mitrović (50), domaćica iz Beograda koja slavi Aranđelovdan, kaže da je ove godine za dvadesetak gostiju potrošila oko 43.000 dinara.

Čekovi mogu da vas spasu

– Slava mora da se obeleži u našoj porodici, a kao finansijski spas uvek se iskoriste čekovi i druga odložena plaćanja. Slavska trpeza je simbol zdravlja i sreće, pa nabavljamo najbolji delikates, pečenje i sve to upotpunimo raznim đakonijama. Sve košta, ali red je da se jednom godišnje okupe familija i prijatelji u našem domu i tako se to radi generacijama – kaže Snežana.

Trgovci su spremili posebne cene namirnica za slavsku trpezu. U gotovo svim prodavnicama traju sniženja, i to u proseku od 10 do 15 odsto. Međutim, Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača savetuje da građani treba da budu oprezni pri kupovini.

– Trgovcima je ovo najbolja prilika u godini da napune svoje kase, ali potrošači neka budu na oprezu. Često roba koja se reklamira da je sa popustom nema najpovoljniju cenu. Bolje je da se obiđe više radnji i proceni gde se najviše isplati kupovina namirnice za slavu – kaže Nikolić.

Srbija Danas

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top