All for Joomla All for Webmasters
Kuhinja

VREME JE ZA KISELI KUPUS: Evo kako da napravite pravi DOMAĆI

Za 50 kilograma kupovnog kiselog kupusa potrebno oko 10.000 dinara, a istu količinu sami možete ukiseliti već sa 2.000 dinara.

Kilogram futoškog kupusa u Veterniku i Futogu košta od 30 do 40 dinara, a hibridni 20 dinara po kilogramu. Bure je oko 800, a kilogram soli košta oko 50 dinara. Kiseli kupus na pijaci je od 110 dinara do 190 koliko je potrebno za onaj u marketima, pa je računica jasna. Isplati se kiseliti kupus.

 – Godinama ne kupujem kiseli kupus, već ga stavljamo u burad. Četvoročlana smo porodica i svake godine kiselimo oko 100 kilograma kupusa u glavici, a manje bure od pet kila namenjeno je za ribanac – kaže Jelisaveta Rodić iz Novog Sada.

Kaže da je zima duga, te da će kupus poslužiti za salatu, sarmu, podvarak.

Pravo je vreme za stavljanje kupusa u bure ili kacu

Foto: J. Pap / Tanju

– U bure ređamo kupus u krug i posipamo so. Na vrh pritisnemo kamenom ili nečim teškim i to je to – kaže Rodićeva.

Futožani ponosno ističu kako je njihov kupus najbolji za salatu, ali da bi izbegli žilavi kupus, domaćini moraju biti oprezni.

Što je kupus zreliji, ima više šećera, pa će se lakše kiseliti i biće ukusniji. Hibridni uvek bude žilav

Goran Puača, predsednik Udruženja “Futoški kupus”

– Osnova je kvalitetan kupus, što znači da je zdrav i što zreliji. Kada ga presečete, futoški kupus je rastresit, a hibridni je čvrst. Što je kupus zreliji, ima više šećera, pa će se lakše kiseliti i biće ukusniji. Hibridni uvek bude žilav. Najbolji za kiseljenje je futoški kupus koji je zbog posebne mikroklime i dobre zemlje u kojoj je uzgajan najbolji u Srbiji – tvrdi predsednik Udruženja “Futoški kupus” Goran Puača.

Foto: RAS / RAS Srbija

Nakon pripreme kupusa sleduje ređanje u bure. Potrebno je oko dva odsto soli od ukupne težine kupusa za celo bure. Kupus se kaže Puača ostavlja da prenoći i sutradan se doliva voda. Pojedine futoške porodice, čuvaju burad nekoliko decenija, a znanje prenose s generacije na generaciju.

– Otac svoje tajne i znanje prenosi na sina. Tako svaka porodica ima svoj način kiseljenja kupusa, pa u skladu s tim dodaju razne začine. Na dobar kupus u bure se stavlja kamen. Ima ovde vojvođanskog, ali i krajiškog kamenja. Ipak, ukoliko se pažljivo vodi računa, svaki bude odličan – kaže Puača.

Izvor: blic

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top