All for Joomla All for Webmasters
Biznis

VREDNOST BITCOINA SVE VEĆA: Stručnjaci predviđaju da će do kraja godine vredeti 3 puta više

Od osnivanja virtuelne valute 2009. godine, ona se suočila sa brojnim fluktuacijama, da bi u jednom trenutku izgubila čak tri četvrtine vrednosti “skliznuvši” sa maksimuma od 1.165,89 dolara u 2013. godini

Virtuelna valuta bitcoin se danas približila rekordnoj vrednosti, zbog čega bi, kako ocenjuje agencija Frans pres, mogla postati novo sigurno utočište za investitore u uslovima kada je svet suočen sa rastućom ekonomskom neizvesnošću.

Bitcoin je probio granicu od 1.100 dolara u sklopu Bitcoin Price Index-a, odnosno proseka cena na glavnim berzama, čime je nastavljen rast koji je toj valuti omogućio da 2016. godinu završi sa najvećim skokom vrednosti od svih standardnih valuta, prenosi agencija Frans pres.

Od osnivanja virtuelne valute 2009. godine, ona se suočila sa brojnim fluktuacijama, da bi u jednom trenutku izgubila čak tri četvrtine vrednosti “skliznuvši” sa maksimuma od 1.165,89 dolara u 2013. godini.

Vest o velikoj hakerskoj krađi bitkoina u avgustu prošle godine prouzrokovala je da vrednost te valute padne za 20 odsto, podseća AFP.

Analitičari, međutim, veruju da će ova kolebanja usporiti zbog jačanja dolara i kontrole kapitala u pojedinim zemljama, kao i uspona digitalne ekonomije.

Haotično povlačenje novčanica velike vrednosti u Indiji i uvođenje ograničenja na kupovinu stranih valuta u Kini zbog slabljenja juana prema dolaru su, prema ocenama analitičara, naročito podgrejali tražnju za bitkoinima.

Činjenica je i da izlazi sve manje bitcoina, a ljudi doživljavaju bitkoin kao dobru zaštitu protiv devalvacije valuta u svojim zemljama, i umesto da kupuju dolar, oni kupuju bitcoin – izjavio je stručnjak za bitkoin i direktor startap kompanije “Civic” Vini Lingam, predviđajući da će cena bitkoina do kraja 2017. godini biti oko 3.000 dolara.

(Dijaspora.news / Tanjug)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top