All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Voz za Kosovsku Mitrovicu u zoru se vratio u Beograd posle 19 sati

Voz koji je u subotu pošao iz Beograd za Kosovsku Mitrovicu vratio se rano jutros oko četiri sata u Beograd, nakon putovanja dužeg od 19 sati.

Voz je iz Beograda pošao ka Kosovskoj Mitrovici u 8.30, a oko 16.30 zaustavljen je u Raški na poslednoj stanici pre administrativne linije sa Kosovom. Voz je na toj stanici proveo četiri sata posle čega je u 20.40 vraćen za Beograd.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je odlučio da voz zaustavi da bi se sačuvali životi ljudi i sprečili sukobi širih razmera. On je rekao da su Albanci i specijalne snage pokušali da miniraju deo pruge i da su na administrativnu liniju poslali svoje jedinice da uhapse putnike i mašinovođu kao i da su Albanci želeli.

Albanci su, po njegovim rečima, poslali bez dozvole NATO i bilo čijeg odobrenja 17 blindiranih vozila tipa “Kobra” sa specijalnim jedinicama ROSU na sever Kosova “sa željom da isprovociraju sukob” i da počne sukob širih razmera na tom delu teritorije.

Putnici i brojni novinari iz voza iščekivali su konferenciju za novinare premijera kako bi saznali da li će voz produžiti ka Kosovskoj Mitrovici, a obraćanje premijera pratili su preko mobilnih telefona.Putnici su posle ;premijerovog obraćanja autobusom prevezeni do Kosovske Mitrovice, a novinari i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev i bivši portparol i lider desničarskog pokreta “1389” Miša Vacić, koji je savetnik direktora Kancelarije za KiM su pošli natrag za Beograd vozom.

BONUS VIDEO: Kosovo je Srbija i na albanskom

Putnici iz voza autobusom su do Kosovske Mitrovice stigli bezbedno i bez problema, rekao je Kozarev agenciji Beta.Čekanje u stanici Raška inače je obeležio i dolazak članova kulturno umetničkog društva “Kopaonik” iz Leposavića koji su u narodnim nošnjama i srpskim zastavama ušli u vagon i otpevali nekoliko kosovskih pesama poput pesme “Oj Kosovo Kosovo”.

Oni su nameravali, ukoliko bude dozvoljeno da voz nastavi put ka Kosovskoj Mitrovici podju njime do tog odredišta. Medju putnicima i novinarima u vozu tokom čekanja na odluku da li će biti nastaviljen put nije bilo panike ni nervoze, a atmosfera je čak bila poprilično i vesela uz piće i pesmu.Na vozu je inače na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorisana freskama iz srpskih manastira na Kosovu koje su pod zaštitom Uneska.

Predsednik Kosova Hašim Tači juče je naredio ministru unutrašnjih poslova Kosova i generalnom direktoru policije Kosova da po svaku cenu spreče ulazak tog voza.Premijer Kosova Isa Mustafa je izjavio da je za ;”sve što se dogadjalo” u vezi sa dolaskom voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu, bila nepotrebna situacija koju je izazvala Srbija i da je to bio deo “naopakih namera Srbje da destabilzuje situaciju na Kosovu”.

Dijaspora.news/Kurir

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top