All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

VODITE DETE U INOSTRANSTVO BEZ SAGLASNOSTI OBA RODITELJA: Evo šta vam se može desiti

Kada je reč o putovanjima u inostranstvo, postoji jedna nedoumica. U kojim situacijama je neophodna saglasnost roditelja kada dete prelazi granicu sa jednim od roditelja, propisi u Srbiji nisu precizno utvrdili. Zakon o putnim ispravama zahteva pristanak oba roditelja da bi dete dobilo biometrijski pasoš, ali Zakon o prelasku državne granice nije otklonio mogućnost zloupotreba.

Dok se roditelj pakuje da sa detetom otputuje iz zemlje, neretko je u dilemi – da li mu treba i saglasnost drugog roditelja.

–Saglasnost nije obavezan dokument koji morate da imate pri prelasku državne granice sa detetom. Čak i ako ste razvedeni, jedna je od stvari koju će vam u praksi češće tražiti ukoliko preko granice vodite dete koje ne deli vašu adresu– kaže Marija Petrović iz Centra za prava deteta.

Iako nije obavezna, policajac će vam je možda zatražiti. Na njemu je da proceni. To zbunjuje roditelje – da li da ponesu papir za koji se tvrdi da nije obavezan.

 

–Onda možemo dati samo jedan praktičan savet. Da biste izbegli svaku mogućnost da vas policija zadrži na granici, vi ponesete saglasnost sa sobom– kaže Marija Petrović.

Kako se saglasnost ne traži uvek, u praksi, kažu stručnjaci, do zloupotreba dolazi kada se roditelji razvode. Na pitanje da li je bilo slučajeva da roditelj pokuša da bez znanja i saglasnosti drugog roditelja izvede dete iz zemlje, MUP ne odgovara konkretno.

–U slučaju brakorazvodne parnice, sud na zahtev jednog od roditelja određuje privremenu meru zabrane putovanja maloletnika, koja se sprovodi na celoj teritoriji Srbije– navode u MUP-u.

Privremena mera je jedina pravna zaštita u tim slučajevima. Zato je postojala ideja da se Zakon o prelasku državne granice dopuni tako da se saglasnost zahteva. Neki stručnjaci su protiv.

–Ništa ne sprečava roditelje koji imaju određenu sumnju da obaveste organe koje su ovlašćeni da štite interese maloletnika o takvim mogućnostima i tada će pre svega i Centar za socijalni rad, ali naravno i MUP, reagovati– smatra Ivana Stevanović iz Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Ali zato bi praksa trebalo da bude stroža.

–Jako je bitno da imamo aktivan odnos, da profesionalci koji su na terenu vrše procenu. A ne da ne reagujemo ako nam se spava, pa nam dolazi autobus u kasnim večernjim časovima. Dovoljno je jedno obavezujuće upustvo, koje će ministar unutrašnjih poslova dati svim graničnim jedinicama, i to će funkcionisati– kaže Ivana Stevanović.

 

Stručnjaci preporučuju da na granicama gde za prelazak nije obavezan pasoš treba da bude obavezna saglasnost. Tamo gde su provere najređe, upozoravaju, zloupotrebe mogu da budu najčešće.

(Dijaspora.news/RTS)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top