All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

VLADA Crne Gore UKINULA naknade MAJKAMA

Vlada je juče i formalno ukinula naknade majkama sa troje i više djece, potvrdivši odlukama uglavnom ono što je naložio Ustavni sud, potvrđeno je “Vijestima”.

 

Majke sa troje i više djece vraćene su na socijalu u iznosima koje su imale dok su bile na birou ili su primale penziju, dok su onima koje su prestale da rade namjenjeni posebni “paketi”, rekao je upućen sagovornik.

Takvo uputstvo Vladi je dao i Ustavni sud, naloživši da “ je dužna da uvaži legitimna očekivanja svih kategorija korisnica prava na naknadu”.

I da im, kako se navodi u ranijoj odluci Suda, “jednom priznato pravo na doživotnu naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece neće biti ukinuto na način koji bi ih stavio u nepovoljniju pravnu i faktičku situaciju od one u kojoj su bile kad su zbog prihvatanja doživotne naknade prekinule svoj dotadašnji radni odnos, ili su prekinule korišćenje prava na penziju, ili su se odjavile iz evidencije Zavoda za zapošljavanje”.

Predlogom Zakona o izvršenju Odluke Ustavnog suda od 19. aprila, koji je Vlada usvojila juče, propisano je da žene koje su naknade stekle na osnovu godina provedenih na Zavoda za zapošljavanje, budu tamo i vraćene.

Korisnicama koje su zamrzle penzije da bi dobile pravo na naknadu – biće vraćene penzije. Za žene sa troje i više djece, a koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža, propisani su posebni paketi.

“Vijesti” saznaju da će korisnice koje su posljednjih šest mjeseci prije raskida radnog odnosa primale ispod 200 eura ubuduće primati nadoknadu od 192 eura.

“Vijesti” saznaju da će korisnice koje su posljednjih šest mjeseci prije raskida radnog odnosa primale ispod 200 eura ubuduće primati nadoknadu od 192 eura
Korisnice čija su primanja posljednjih šest mjeseci bila između 200 i 350 eura, primaće ubuduće 264. Majke čija su primanja bila viša od 350 eura primaće 332 eura. To su uglavnom iznosi naknada kolike su bile kada je Vlada izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti smanjila naknade, a što je Ustavni sud prihvatio na sjednici prije aprilske, kada je naložio ukidanje naknada.

Vlada je juče usvojila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, koji se ne bavi ovom problematikom, ali koji je prošao njene komisije dok je još bio na javnoj raspravi. Nakon sjednice nije zvanično objavljen sadržaj oba dokumenta, a o tome će danas biti riječi na pres konferenciji.

Nacrtom zakona o socijalnoj zaštiti izbrisane su odredbe na osnovu kojih su majke stekle pravo na naknadu.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja ranije nije objavilo da će se naknadama majki baviti posebnim propisom, dok je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti na javnoj raspravio bio samo pet dana.

Nevladin sektor je zbog toga najavio protestno pismo premijeru Dušku Markoviću, jer njihove sugestije nisu uvažene, niti je objavljen izvještaj sa javne rasprave.

“Na okruglom stolu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić objavio je da neće produžiti javnu raspravu o ovom zakonu. Štaviše, on je rekao da su propisi omogućavali da se javna rasprava uopšte i ne sprovede. Međutim, ovakav njegov stav je suprotan Zakonu o državnoj upravi,” obavjestila je Akcija za ljudska prava kolege iz NVO koje su podržale njen predlog za produženje javne rasprave.

”Ministar je obavezan da u pripremi zakona, kojima se uređuju prava, obaveze i pravni interesi građana, tekst nacrta zakona objavi putem sredstava javnog informisanja i uputi poziv zainteresovanim subjektima da iznesu primjedbe, predloge i sugestije”, kao i Uredbi o pravilima i načinu održavanja javne rasprave, koja propisuje da postupak konsultovanja zainteresovane javnosti ne može biti kraći od 20 dana od dana objavljivanja javnog poziva, dok prema članu 11 rasprava o tekstu zakona traje najmanje 40 dana od dana objavljivanja javnog poziva ,” navela je HRA.

Majke korisnice naknada sinoć su protestovale ispred Skupštine Crne Gore, a protest je završen šetnjom. Najavile su okupljanje narednog četvrtka. Protetsi su počeli 16. februara, nakon izglasavanja Dopuna i izmjena Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti, kojim su im smanjene naknade. One su to pravo stekle glasovima opozicije i tada vladajućeg SDP-a u Skupštini.

(Dijaspora.news/Vijesti)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top