All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

VELIKO OTKRIĆE NAUČNIKA: Prvi čovek nastao je na Balkanu

U Bugarskoj i Grčkoj pronađena su dva fosila majmunolikih stvorenja sa ljudskim oblikom zuba koji su stari preko 7,2 miliona godina
Čovek kakvog danas poznajemo nije nastao u Africi, kako se mislilo, već na našim prostorima, revolucionarno je otkriće međunarodne grupe naučnika.U Bugarskoj i Grčkoj pronađena su dva fosila majmunolikih stvorenja sa ljudskim oblikom zuba koji su stari preko 7,2 miliona godina.
– Ovo stvorenje nazvano je grekopitekus frejbergi (Graecopithecus freybergi) i dokaz je da su naši preci počeli evoluirati u Evropi čak 200.000 godina pre nego afrički homenidi. On nije majmun već je direktan predak čoveku, ovo je karika koja je nedostajala – istakao je tim naučnika iz Nemačke, Bugarske, Grčke i Kanade u časopisu Plos van.

Oni su analizirali donju vilicu iz Grčke i gornji pretkutnjak iz Bugarske i koristeći tomografiju napravili su strukture fosila.
– Prehrana ovog stvorenja vezana je za suvu i čvrstu vegetaciju savane i zato je imalo široke kutnjake. Pre više od sedam miliona godina, klimatske promene pretvorile su istočnu Evropu u savanu, Sredozemno more je često znalo da presuši, što je nateralo majmune da pronađu nove vrste hrane i prohodaju na dve noge – rekli su naučnici.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top