All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

VELIKA MISTERIJA HRIŠĆANSTVA: Evo da li dete treba KRSTITI kad napuni godinu dana, ili ostaviti da SAMO ODLUČI kad odraste!

Mnogi su u dilemi kada je pravo vreme za krštenje. Da li je bolje obaviti taj čin izvrši još u dečjem uzrastu, neposredno posle rođenja, ili da osoba kasnije sama izabere da li će se krstiti?

 

Stav Srpske pravoslavna crkve je da decu treba krštavati što pre i negovati stara srpska imena.

– Krštenje je neophodno za sve ljude, od samog početka našeg života, zbog čega se ono u Pravoslavnoj crkvi vrši još u dečjem uzrastu, neposredno posle rođenja. Gospod Isus Hristos je govorio: “Pustite decu i ne branite im da dolaze k meni, jer je takvih Carstvo nebesko”.

Tako su i apostoli postupali, prepuštajući decu krštenju. Decu treba krštavati što pre, tako su činili i naši stari. Kakvo ime dobijemo na krštenju tako se vodimo pred Bogom, pod tim imenom nas i pominju na liturgiji i u drugim molitvama, druga imena su priznata samo u monašenju kod nas Pravoslavnih. Treba negovati naša srpska imena – rekao je za Telegraf.rs protojerej-stavrofor Nenad V. Andrić.

 

Deca čiji su roditelji ateisti mogu da se krste

– Mnogo dece ima koja nisu krštena jer su im roditelji uskratili tu duhovnu radost zbog svojih antireligijskih ubeđenja. Ako ta nedužna deca požele da se krste, naravno da mogu, ništa ih nesprečava roditeljska nemarnost za spasenje.

Sećam se pre 15 godina moje supruge kum, pozvao me je na Plavanj, da mi pokaže krštenicu svoju, koju je našao prilikom renoviranja porodične kuće , pronašao je u boci zazidanoj u zid kuće.

 

Njegovi roditelji su bili učitelji i početkom 50-tih godina 19.veka krili su da im je dete kršteno, ali nisu dozvolili da im sin Duško bude nekršten i čak su se po krštenju pobrinuli da se sačuva krštenica na skrovitom mestu.

Mnogo ima u Srbiji i odraslih i dece nekrštenih, pogotovu u Beogradu, Srpska pravoslavna crkva raširenih ruku čeka svoju decu da se krste i postanu članovi Crkve Hristove da bi i druge Svete Tajne naslađivale njihove duše i tako uzrastali u ljubavi ka Gospodu na putu spasenja koji vodi u Carstvo Nebesko. Bez krštenja nema spasenja – rekao je sveštenik.

O Krštenju

 

Svetu Tajnu Krštenja ustanovio je sam Isus Hristos, rekavši svojim učenicima: ” Idite i naučite sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha“. Gospod Isus Hristos je dao i lični primer, kada je otišao na Jordan da ga Jovan krsti. Gospod Isus Hristos ukazao nam je na značaj krštenja: „”Ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u Carstvo Božje”. U Tajni krštenja čovek se čisti i izbavlja od grehova i postaje novi i preporođeni čovek.

Pre Krštenja vrši sveštenik molitvu odricanja od Satane gde krštavani ili ako je u pitanju beba, onda kum za bebu svedoči da se odriče Satane i dela njegovi a da se sjedinuje sa Gospodom Isusom Hristom. Od momenta krštenja čovek dobija Anđela čuvara i postaje vojnik Hristov. „Ko poveruje i krsti se biće spasen, a ko ne veruje biće osuđen“, rekao je Gospod Isus Hristos – zaključio je protojerej-stavrofor Nenad V. Andrić.

(Dijaspora.news/beograd.in)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top