All for Joomla All for Webmasters
Makedonija

Vaso je “čeprkao” po zemlji, ne sluteći da će iskopati životinju iz praistorije: Sada je najbitniji čovek u selu (FOTO) (VIDEO)

Makedonija se našla na evropskoj paleontološkoj mapi.

Zahvaljujući Vasi Taševu iz sela Dolni Disan kod Negotina, Makedonija  se našla na evropskoj paleontološkoj  mapi. “Čeprkajući” po zemlji u blizini sela on je prošle godine pronašao deo kosti njemu nepoznate životinje. O svom otkriću odmah je obavestio stručnjake, a da ih ne bi zveri raznele, on ih je pre toga ponovo zatrpao zemljom.

Kada su nakon toga eksperti otkopali deo kostiju, shvatili su da se radi o očuvanom delu fosilnih ostataka skeleta slona od velikog naučnog značaja. Tadašnje radove su obustavii, a nastavili su ih 20. aprila ove godine. Ono što su do sada iskopali, paleontološke ekipe Prirodno naučnog muzeja Makedonije i Priodno naučnog muzeja iz Sofije danas su prikazali javnosti.

Foto: fokus.mk

Pronađeni fosilni ostaci pripadaju praistorijskom slonu vrste Choerolophodon pantelici, koji je pre 8 miliona godina boravio na ovim prostorima. Prema velični kostiju pretpostavlja se da se radi o životinji staroj oko 50 godina i teškoj oko 10 tona.

Foto: TV Sitel

Prema izjavi paleontologa, ovo je prvi slučaj u Evropi i Aziji da se otkrije veći broj kostiju iste životinje na jednom mestu.

Foto: TV Sitel

Fosilni ostaci ove vrste slonova su nalaženi na više lokacija u Makedoniji i širom Evrope, ali kompletan skelet ove životinje do sada nije poznat nauci. Zato je ovaj pronalazak unikatan u svetskim okvirima jer će dati odgovore na niz pitanja o njegovom izgledu i načinu života predaka današnjih slonova.
Dosadašnja istraživanja ukazuju da je praistorijski slon živeo na prostoru koji je nakada ličio na današnju afričku savanu.

Foto: a1.on

Pronađeni fosilni ostaci izumrlog slona do kraja nedelje će pažljivo biti transportovani u Prirodno naučni muzej Makedonije u Skoplju, gde će biti sastavljeni svi delovi, a javnost će kompletno moći da ih vidi već krajem godine.

Foto: TV Sitel

Foto: a1.on

VIDEO: Pogledajte snimak iskopavanja slona

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top