All for Joomla All for Webmasters
Planeta

NEVEROVATNO! NAUČNICI OŽIVLJAVAJU ŽIVOTINJU STARU 42.000 GODINA: Večiti led u Sibiru očuvao je fosil iz kojeg kloniraju davno izumrlu praistorijsku vrstu! (VIDEO)

Naučnici su ubeđeni da će uspeti da izvade ćelije iz 42.000 godina starog fosila ždrebeta izumrle vrste kako bi klonirali ovu praistorijsku vrstu i vratili je u život.

Ovaj pokušaj “Parka iz doba Jure” da se obnovi davno nestala vrsta konja poslužila bi kao utabavanje puta kasnijim pokušajima oživljavanja džinovskog vunenog mamuta.

Ovo lagano ždrebe, staro najviše dve nedelje kada je uginulo, sačuvano je skoro u savršenom stanju u sibirskom permafrostu – zoni večitog snega i leda, čitavih 42.170 godina, tvrde naučnici.

Nakon višemesečnog intezivnog rada na smrznutom konju, zajednički istraživački tim Ruskih i južnokorejskih naučnika optimističan je da će doći do ćelija potrebnih za kloniranje primerka Lenskaja vrste koja je izumrla pre oko 4.000 godina.

FOTO: YOUTUBE PRTSCR / DAILY MAIL

“Istraživači su sigurni u uspeh projekta. Pokušaji će se nastaviti do kraja aprila”, rekao je izvor iz Severoistočnog federalnog univerziteta u Jakutsku, najhladnijem gradu na svetu koji je domaćin ovog projekta, preneo je Sajbirian tajms.

Njihov projekt je, kažu, toliko poodmakao da tim već bira majku koja će imati istorisku ulogu u rađanju ždrebeta izumrlog konja.

“Za prvi pokušaj kloniranja će se najverovatnije koristiti korejski konj za surogat majku. Trebalo bi da se savršeno uklopi. Već neko vreme se za kloniranje koristi ova vrsta i tehnologija je savladana do savršenstva” rekla je doktorka sa ovog projekta Lena Grigorjeva.

Ova vrsta konja je prilično stara i naslednik je mongolskog konja. Druga opcija je da se koristi jakutski konj – pasmina iz istočnog Sibira koja je naslednik vreste Lenskaja. To su konji koji mogu da špodnesu temperature do -60 stepeni.

Dr Sejmon Grigorjev, vodeći istraživač u Muzeju mamuta u Jakutsku je rekao da stanje u kojem je pronađeno ždrebe dalo nadu za ovaj projekat.

“Srećom, mišićna tkiva životinje su bila neoštećena i dobro očuvana, tako da smo uspeli da dobijemo uzorke ovog jedinstvenog pronalaska za biotehnološka istraživanja” rekao je on.

Dijaspora.news/Kurir.rs / Daily Mail

Foto: YouTube prtscr / Daily Mail

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top