All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Uzbuna u Crnoj Gori: Morska voda na jednoj od najpoznatijih plaža – NIJE ZA KUPANJE!

Sprovedena je analiza morske vode na 100 kupališta od Ulcinja do Herceg Novog

Morska voda na Maloj plaži u Ulcinju nije za kupanje i rekreaciju, jer je kvalitet vode van propisanog.

Na svih ostalim crnogorskim kupalištima morska voda je odličnog kvaliteta, sanitarno je ispravna i bezbedna za kupanje i rekreaciju, pokazali su najnoviji rezultati analize morske vode koju je Javno predzeće za upravljanje morskim dobrom u saradnji sa Institutom za bilogiju mora sprovelo na 100 kupališta od Ulcinja do Herceg Novog, pišu “Vijesti.me”.

– Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta duž crnogorskog primorja, koje je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 2. do 3. avgusta pokazali su da je na 95 kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, na četiri kupališta bio K2 klase, dok je na jednom kupališta voda bila van propisanih granica. Ovakvi rezultati govore da je na većini crnogorskih kupališta morska voda sanitarno ispravna i bezbedna za kupanje i rekreaciju – naveli su u JP „Morsko dobro“.

– Javno preduzeće je obavestilo nadležne inspekcijske organe o stanju kvaliteta vode na ovom kupalištu, i zatražilo hitnu inspekcijsku kontrolu predmetne lokacije, dok je korisnik istako crvenu zastavicu na kupalištu. Nakon dobijenih podataka, Institut za biologiju mora je nastavio uzimanje uzoraka morske vode sa ove lokacije, a o rezultatima odrađenih analiza ćemo naknadno obavestiti javnost – ističu u javnom preduzeću.

Programom za 2017. previđen je monitoring kvaliteta morske vode na ukupno 100 lokacija duž crnogorskog primorja i to: 16 u opštini Ulcinj, 13 u opštini Bar, 25 u Budvi, 10 u Tivtu, 15 u Kotoru, i 21 na teritoriji opštine Herceg Novi. Predviđeno je da se analize vrše u petnaestodnevnim intervalima u periodu od maja do oktobra.

Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda, morske vode koje se koriste za kupanje i rekreaciju, na osnovu obavezujućih mikrobioloških parametara razvrstavaju se u dve klase i to: klasa K1-odlične, klasa K2-zadovoljavajuće, dok uzorci čije vrednosti prelaze propisane granice za ove dve klase se svrstavaju u grupu Van klase.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top