All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

USKORO POČINJE BOŽIĆNI POST Evo koje običaje bi trebalo da ispoštujete

Božićni post počinje 28. novembra, a završava 6. januara i traje četrdeset dana.Iako ovaj post nije rigorozan kao Veliki post (Vaskršnji), ovo su pravila kojih se treba pridržavati.

Ono što treba znati je da se toku ovog posta ne jede se meso, beli mrs i jaja.

Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka jer se tada posti “na vodi”. Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednje nedelje Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe i po mogućstvu “na vodi”.

Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti “na vodi”.

Takođe, pravoslavni hrišćani koji žive u zemljama u kojima se novogodišnji praznici slave po novom kalendaru i padaju u vreme Božićnog posta, ne bi trebalo da prekidaju post.

Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Ciljevi posta su “čišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja”.

Prema predanju priprema za Božić, koji se proslavlja 7. januara, potpuna je ako vernik na kraju šestonedjeljnog posta pristupi svetim tajnama ispovesti, pokajanja i pričešća.

Image result for pričešće

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top