All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

UKLETO SELO U SRBIJI: Umiru muškarci čije ime počinje na slovo S, zavladala PANIKA!

Prvo je preminuo Stanojlo, pa Slobodan. Usledio je Stojan, a pre deset dana i Sveta. Tada su počele šale. Onda je u utorak preminuo Stole. Šale su prestale i sad se svi plaše

U prokupačkom selu Gornje Kordince zavladala je panika jer je za tri meseca preminulo pet osoba i svima ime počinje na slovo S!
– Prvo je preminuo Stanojlo, pa Slobodan. Usledio je Stojan, a pre deset dana i Sveta. Tada su već počele da kruže priče po selu da su muškarci s početnim slovom S u imenu ukleti, ali je to više ličilo na šalu koja se prepričava ispred prodavnice. Onda je u utorak preminuo Stole… I sad su svi već ozbiljno počeli da se plaše – kaže jedan meštanin ovog sela.

Kaže da oni kojima je kobno slovo početno razmišljaju šta im je činiti, kakvim narodnim bajalicama protiv uroka se prikloniti.
– Nastala je pomalo nategnuta situacija. Jedan moj komšija kaže da čak razmišlja da promeni ime, a svi izbegavamo da ih oslovimo, prosto da ne malerišemo. Ne verujem u te stvari, ali bolje je ipak da ne prizivam – kaže naš sagovornik.

U Gornjem Kordincu živi oko 120 meštana, a u proseku imaju šezdesetak godina. Izbegavaju razgovor o ovoj temi. Ako nešto i izuste, kriju ime, kao da je baš njihovo na S… A možda i jeste. Jedino deda Čeda (84) veli da svakom sudnji dan dođe.
– Ma nije to zbog slova, već bolest pritiska. Selo nam se ispraznilo i deca neće da ostanu ovde, a nama koji smo ostali logično je da se dešava smrt. Nekad su imena na S bila moda, pa se svako drugo muško dete zvalo Slobodan, Stanojlo, Stole – nabraja deda Čeda.

Njegova snaja Ružica potvrđuje da su petorica umrla.
– Zaista je tako, ali pravo da vam kažem, ne verujem u mračne sile… Neću to ni da pominjem. Ipak, nadam se da je ovde stavljena tačka – veli ona

Al’ kad neće da pominje, možda se malo pribojava, ko bi ga znao. Predsednik mesne zajednice Gornje Kordince Zoran Momčilović se priče pribojava. Samo reče da je u selu pretežno starije domaćinstvo, ali da ima i mlađih ljudi. I neće više. Ostali meštani ćute.

Motiv
TAMAN DA PROMENIM IME, NIKAD MI SE NIJE NI SVIĐALO

Više puta smo zvali mlađeg muškarca koji živi u selu i kojem je ime na S, ali uporno nam se nije javljao. Na putu smo sreli jednog Slavišu, mlađi čovek, koji ono što se dešava u selu pokušava i dalje da prebaci na šalu:
– Nema mi druge sem da promenim ime. Ionako mi se ovo nikad nije ni sviđalo!

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top