All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

U Podgorici održana parada ponosa: Crnogorci su postali tolerantni

Četvrta povorka ponosa LGBTIQ osoba “Montenegro Prajd“, pod sloganom “Podrška – Porodična vrijednost”, počela je danas u Podgorici.

13.12

Povorka je završena bez incidenata.

Učesnici su obišli trasu koju su najavili i vratili se na početni položaj.

13.00

Kao što je bilo najavljeno, Povorka je tačno u 13 časova krenula ulicama Podgorice.

12.54

Ministar Mehmet Zenka saglasio se sa Kalezićem da je podrška porodice najvažnija. On je čestitao organizatorima na hrabrosti.

12.49

Prajd je počeo obraćanjem Danijela Kalezića, predsjednika Kvir Montenegro.
“Mi tražimo podršku naših članova porodice koje nas podržavaju uvijek, osim kad saznaju za nase seksualno opredjeljenje. Tek kad nas oni prihvate moći ćemo da imamo normalan odnos, zato tražimo podršku naših porodica”, poručio je Kalezić.
On je pozdravio sve članove porodica koje su danas na prajdu.
“Ovaj prajd je i za osobe koje danas neće biti sa nama, a koji su kao mi i kojima treba podrška porodice”, rekao je on.
12.41

Paradi od lidera političkih partija prisustvuje predsjednik LP Andrija Popović.

Tu su i bivša potpredsjednica Vlade Azra Jasavić, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka, ministar kilture Janko Ljumović, ambasadorka SAD Margaret Uehara.

11.55

Učesnici Parade polako se sakupljaju na platou ispred Skupštine Crne Gore.

Oni nose transparente sa natpisima: “Ljulja ljuške bere peder kruške”, “Svi za porodicu- porodica za sve”, “Jednakost svima”, “Porodica je prihvatanje”, “Učimo da nas ne čine predrasude”.

11.29

Jake policijske snage

Novinar CdM-a javlja da jake policiske snage obezbjeđuju dio grada na kojem treba da se održi povorka.

Organizatori Povorke, nevladina organizacija Kvir Montenegro, kazali su ranije da je jedan od glavnih problema sa kojima se lezbejke, gejevi, biseksualne, interseksualne i trans osobe u Crnoj Gori susrijeću u svakodnevnom životu značajan manjak prihvatanja, podrške i razumijevanja unutar porodičnog okruženja. 

“Vjerujemo da je tradicionalna porodična vrijednost u crnogorskom društvu podrška svim svojim članovima i članicama bez obzira na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet, a da odbacivanje, uznemiravanje, nerazumjevanje i neprihvatanje LGBTIQ osoba nisu i ne mogu biti činjenjeni sa opravdanjem da je to u skladu sa našom tradicijom”, kazali su oni.

Ovim Prajdom, poručuju, skreću pažnju i na porodice koje imaju, a koje nisu još uvijek zakonski prepoznate.

“S toga ćemo i na ovom Prajdu zahtjevati kreiranje i usvajanje zakonskog rješenja kojim je reglisano to pitanje. Ove godine šetaćemo, između ostalog, i za sve LGBTIQ osobe u Crnoj Gori koje nisu prihvaećene od svojih porodica i na taj način pokazati da nisu sami i da imaju podršku”, ističu oni.

Ušečće na povorci su u ime crnogorske Vlade najavili ministri za ljudska i manjinska prava i kulture, Mehmed Zenka i Janko Ljumović.

 Povorci će, kako je najavljeno, prisustvovati predstavnici većine političkih partije i civilnog sektora.

Program povorke, osim šetnje, uključuje Matine za djecu, Food i Art market, izložbu fotografija i žurku za učesnike Povorke i prijatelje LGBTIQ zajednice.

(Dijaspora.news Izvor CdM/FOTO:CdM)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top