All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

U Pančevu pronađeno više od 100 tona opasnog otpada

Lokacija sa nepravilno uskladištenih oko 100 tona opasnog otpada pronađena je danas u Pančevu, a ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, je, prilikom obilaska rekao da veruje da tih lokacija ima još nekoliko u tom gradu i okolini, kao i da su istog vlasnika.

Na lokaciji u Pančevu blizu pruge otkrivena je burad, kanisteri sa izmešanim emulzijama, korišćeno ulje, mazut, na nekim mestima je bacana piljevina da skupi masne tragove i to je sada takođe opasan otpad.

“Postoje bar još dve lokacije za koje pretpostavljamo da su krivi ljudi koji su u firmi na čijem terenu se nalazimo, a to je preduzeće “Eko 21”. Čini mi se da nekim čudom, vlasnik preduzeća nije u zemlji, a mi ćemo, kao ministarstvo, kao što to radimo proteklih nedelja, jako aktivno da se bavimo svim firmama koje su registrovane za bavljenje opasnim otpadom”.

Više od 100 firmi se bavi opasnim otpadom

Inspekcija Ministarstva već postupa, kaže ministar i navodi da je na spisku registrovanih preduzeća koja se mogu baviti opasnim otpadom u Srbiji oko 113 preduzeća.

“Od tih 113 preduzeća, verujemo da se 10-15 bavi zaista praktično tim poslom i krećemo od tih preduzeća za koje verujemo da se bave time. Moje znanje i iskustvo govori da deo tih predužeća treba dobro da pretresemo, ovo je sada jedan od postupaka”, rekao je ministar.

Svim preduzećima koja se bave upravljanjem opasnim otpadom, kaže ministar, još jednom će biti provereni svi uslovi koji su im zadati da bi mogli da se bave tim poslom.

“Želim da verujem da je sve u redu, ali ukoliko nisu ispunili uslove, dozvole će biti oduzimane. Nema dileme. Popuštanja, tolerisanja više nema. Nulta je tačka tolerisanja onih koji se bave opasnim otpadom. Smatramo da je to zločin prema sopstvenoj državi i tako ćemo se odnositi prema tome. Oni koji su nadležni za ovo, moraće da se suoče sa posledicama u skladu sa zakonom”, jasan je ministar.

Trivan osnovano sumnja da “toga ima puno po Srbiji” i da se zbog toga i bavi tim pitanjem koje do sada nije otvarano, a ovde se radi o stvarima, kako je ocenio, koje se ponavljaju godinama i da kraj mora da nastupi tome, jer, ističe, nećemo uspeti sebe same da spasimo te pošasti koja će nam doneti onoliko bolesti i svega što niko ne želi.

U Srbiji godišnje i do 230.000 tona opasnog otpada

“U Srbiji se godišnje proizvede od 150.000 do 230.000 tona opasnog otpada, a podaci govore da se ne preradi ili izveze sva količina, što znači da je ostatak negde odložen”, kazao je Trivan.

Dodao je da lokalne zajednice nemaju finansijske mogućnosti da brinu o opasnom otpadu zbog čega država mora da se uključi u rešavanje tog problema.

On je istakao da će predložiti da se pooštre kazne za to krivično delo, koje sada iznose od šest meseci do pet godina zatvora.

Trivan je ocenio da je država 20 do 30 godina gurala glavu u pesak pred ovim problemom, a da se jedini sudski proces za neadekvatan tretman otpada trenutno vodi u Zaječaru.

“Nepropisno postupanje sa otpadom je najgori zločin prema građanima, jer se na taj način zagađuju dva najvažnija prirodna resursa – zemljište i voda”, rekao je Trivan i dodao da je protiv vlasnika nezakonito odloženog otpada u selu Vukićevica kod Obrenovca podignuta optužnica.

Na pitanja novinara koliko otpada generiše pančevačka Petrohemija, Trivan je rekao da ta firma proizvodi dosta otpada, ali se “trudi” da se njime i “ozbiljnije bavi”.

Dodao je da Srbija nema postrojenja za preradu opasnog otpada, a da će po novom propisu firma koja proizvodi otpad morati da do kraja prati da li ga je ovlašćeni operater zbrinuo na adekvatan način ili izvezao.

(Dijaspora News/Tanjug)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top