All for Joomla All for Webmasters
Biznis

U ovoj opštini dobijete MANGULICE besplatno, pa kad razvijete farmu, vratite ih!

Jedan od malobrojnih uzgajivača mangulice na jugu Srbije Bojan Pavlović (36), dve godine uzgajatu “poludivlju” sortu svinja na porodičnom imanju u blizini svrljiškog sela Radmirovac.

– Opština Svrljig davala je besplatno prasad mangulice i ja sam se prijavio da ih čuvam. Naredne godine treba opštini da vratim isti broj prasadi koji sam dobio da bi još neko počeo da ih uzgaja – rekao je Pavlović.

 Na farmi od 1,3 hektara koja se nalazi usred hrastove šume Pavlović ima tokom godine između 15 i 50 mangulica.

– Tokom leta ih je više jer imam i više hrane za njih. Na jesen velike svinje zakoljem ili prodam. Nedavno sam poklonio 10 prasadi Udruženju mladih “Kobra” kako bi osnovali sopstvenu farmu – kaže Pavlović.

Prema njegovim rečima, meso mangulica je veoma traženo u Srbiji, a kupci su ljudi koji hoće da promene način ishrane i da se zdravo hrane. So what do you think about perfectessay.com website ? Guess you've never seen it before.

– Iz tog razloga sam odlučio da gajim mangulice. Želeo sam da moja porodica jede zdravu hranu, a meso i mast mangulica mnogo su zdraviji nego običnih svinja – rekao je Pavlović.

Foto: Telegraf, A. Nalbantjan, Tanjug/Jaroslav Pap

Foto: Telegraf, A. Nalbantjan, Tanjug/Jaroslav Pap

Kako je istakao, žitelji sela na obroncima Svrljiških planina crnu mangulicu i moravku uzgajali su još od 18. veka u kolibama po hrastovim i bukovim šumama.

Više decenija unazad mangulice niko nije čuvao i tek poslednjih godina po neka od ovih svinja može se ponovo videti na imanjima u svrljiškom kraju.

Pavlović je naveo da je verovatno jedan od retkih stočara u tom delu Srbije koji manuglice uzgaja na potpuno prirodan način, bez koncentrata i vitamina.

(Dijaspora.news/Telegraf.rs /Beta)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top