All for Joomla All for Webmasters
SAD

U Milvokiju se nalaze najstarija škola u dijaspori i jedna od najlepših srpskih crkava! (VIDEO)

“Kada razgovaram sa ljudima čiji su preci došli ovde pre 100 godina ja im kažem: Da nije novodošlih, ovaj hram bi bio poluprazan! A tim novodošlim kažem: Da nije bilo ovih pre Vas ne bi imali gde da se okupite, ni na molitvu, ni na sedeljku, ni na sport”, kaže za portal Serbian Times otac Dragan Veleušić, paroh crkvene opštine “Sveti Sava”

One stare, svima znane priče o srpskim podelama; na partizane i četnike, na Srbe iz Srbije i “one druge”, zatim na one koji su došli pre 200 i one koji su došli pre 20 godina…u Milvokiju ne važe.

Oko Crkveno školske opštine “Sveti Sava” okupilo se oko 1.000 porodica, a odnos među njima je na “ravne časti” – otprilike polovinu čine oni koji su u Ameriku došli “davno”, pre dve, tri ili čak četiri generacije – a drugu polovinu porodice koje su u emigraciju stigle sa poslednjim velikih talasom koji je balkanska ognjišta napustio ratnih devedesetih.

Ispred crkve, jedne od ako ne i najlepše u srpskoj dijaspori, dočekuje me otac Dragan Veleušić, koji ovde kao paroh služi više od 32 godine, čime je oborio sve rekorde. Na pitanje koliko je teško pomiriti i pod jednim krovom ujediniti pripadnike zajednice koji su došli u različitim vremenima i vođeni različitim motivima, on kaže:

–Kada razgovaram sa ljudima čiji su preci došli ovde pre 100 godina ja im kažem: Da nije novodošlih, ovaj hram bi bio poluprazan! A tim novodošlim kažem: Da nije bilo ovih pre Vas ne bi imali gde da se okupite, ni na molitvu, ni na sedeljku, ni na sport…To je činjenica koja bi trebala da ulije dovoljno mudrosti i među jedne i među druge. A takva sjedinjujuća sila je bila moguća samo pod krovom hrama, tu smo svi isti. Da bi svima bilo potaman, organizovali smo službe na engleskom i srpskom jeziku, otkriva svoje metode otac Dragan.

 

Odmah pored Crkve nalaze se Škola, zvanično prva srpska u dijaspori.

-Školska zgrada je napravljena 1972.godine, ali su se ljudi tu okupljali raznim drugim povodima sve dok 1996.godine konačno nije dobila pravu namenu.Danas su tu savremeno opremljene učionice, kafeterija u kojoj deca svakoga dana imaju topli obrok. Druga zgrada, Kulturni centar, izgrađena je 2005.godine, a u nju smo iz škole premestili sale za sednice, kancelarije. Fiskulturna sala služi školskoj deci, ali se u njoj održavaju i razne priredbe, proslave.

 

 

Dijaspora.news/Nasiusvetu.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top