All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici održana božićna liturgija (FOTO)

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori danas slave najradosniji hrišćanski praznik Božić. U više crnogorskih gradova jutros su održane božićne liturgije, ali kao i nekoliko prethodnih godina, pravoslavni vjernici su podijeljeni na one koji podržavaju Mitropoliju crnogorsko-primorsku – Srpske pravoslavne crkve i Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC).

 U Hramu Hristovog Vaskresenja u Podgorici mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije sa sveštenstvom služio je Svetu arhijerejsku liturgiju, javlja Anadolija.

2017010722115709817734231Web

Foto:AA

Veliki broj vjernika prisustvovao je jutrošnjoj liturgiji, a kao gosti, prisustvovali su i vjerski velikodostojnici Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Na liturgiji je pročitana poslanica patrijarha SPC Irineja, u kojoj se kaže da „Božić otkriva smisao i cilj života na zemlji“.

„Božić nam ukazuje na svetinju ljudskog života. Ovaj praznik nas poziva na oboženje, a ne na uništenje, na služenje životu, ne samo biološkom već i vječnom, a ne na robovanje smrti. Neka od ovog Božića oživi Srbija i neka naše porodice ispuni radost i dječija igra“, kaže se između ostalog u poslanici patrijarha Irineja.

Proslava Božića počela je juče, na Badnji dan. Tada domaćin, u seoskim pravoslavnim sredinama, odlazi u šumu po hrastovo drvo, badnjak. Uveče se badnjak stavlja na ognjište, jer hrastovo granje na vatri simbolizuje svjetlost i toplotu koja grije i zbližava ukućane.

2017010722115709817734238Web

Foto:AA

U više crnogorskih gradova, na Badnje veče, naložena su dva badnjaka. Jedan u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, dok su drugi naložili vjernici Crnogorske pravoslavne crkve. Odvojene božićne proslave u Crnoj Gori traju od 1994. godine.

Božiću prethodi post od 40 dana, a na dan praznika trpeza je bogata i mrsna. Na ovaj praznik pravoslavni vjernici pozdravljaju se sa “Hristos se rodi”, a odgovara se sa “Vaistinu se rodi”. Božić se slavi tri dana.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Duško Marković i predsjednik Skupštine Ivan Brajović pravoslavnim vjernicima čestitali su Božić.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top