All for Joomla All for Webmasters
Magazin

U Crnoj Gori PRIJAVE PROTIV RODITELJA: Odbili da vakcinišu djecu, pa će PLATITI KAZNU

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je „Danu” da su u 2016. godini podnijeli 92 prekršajne prijave protiv roditelja koji su odbili vakcinaciju djece, prema kalendaru vakcinacije, što je tri puta više nego godinu ranije.

Iz Uprave za inspekcijske poslove ističu da su podatke o nevakcinisanoj djeci dobili od sedam domova zdravlja. Poslednji podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da 25 odsto djece nije vakcinisano MMR vakcinom protiv zaušaka, malih boginja i rubeole.

Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka podnesen je protiv 92 roditelja. Uprava za inspekcijske poslove je od sudova za prekršaj u 2016. godini dobila 22 rješenja o završenim zahtjevima za pokretanje prekršajnih postupaka u kojima su roditelji kažnjeni zbog odbijanja imunoprofilakse za djecu, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i 19 rješenja kojim se odbacuje zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka jer je nastupila zastarjelost.

Ostali predmeti su i dalje u proceduri i očekuje se njihov završetak ističu iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Inspekcije navode da je u odnosu na 2015. godinu znatno povećan broj roditelja koji su odbijali vakcinaciju djece.

Na osnovu dostavljenih obavještenja zdravstvenih ustanova, u kojima se navodi da roditelji nijesu doveli djecu na vakcinaciju, zdravstveno-sanitarni inspektori su tokom 2015. godine podnijeli 30 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka osnovnim sudovima za prekršaje.

Od toga je 13 zahtjeva riješeno u 12 slučajeva roditelji su kažnjeni, dok u jednom slučaju nijesu, zato što su posjedovali dokaznu dokumentaciju da je dijete bilo bolesno i da se iz tog razloga nijesu odazvali pozivu za vakcinaciju kažu iz Uprave za inspekcijske poslove.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je za „Dan” prošle sedmice da izbjegavanje vakcinacije dovodi u opasnost zdravlje djece i slabi kolektivnu zaštitu. Begić tvrdi da ne postoji povezanost MMR vakcine sa autističnim poremećajem kod djece i da su odluke roditelja da odbiju imunuzaciju neopravdane.

Iz Instituta su ranije „Danu” saopštili da je obuhvat VSO vakcinom protiv teških formi tuberkuloze i meningitisa veći (oko 89, 3 odsto), ali da su u izvještaju o imunizaciji za 2015. utvrdili pad u zaštiti od zaraznih oboljenja.

“Bez obzira na povećanje (VSO vakcina), ostvarene stope su u smislu javljanja zaraznih bolesti i dalje prijeteće jer su niže od potrebnih za postizanje nivoa kolektivnog imuniteta koji bi spriječio ponovnu pojavu i masovno obolijevanje od pojedinih zaraznih bolesti. Kašnjenje u postizanju zacrtanih obuhvata vakcinacije više je posledica trenda odlaganja, nego odbijanja i jako je mali broj roditelja koji se protive vakcinaciji”, istakli su epidemiolozi Centra za epidemiologiju.

Kazne od 100 do 2.000 eura

Na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za roditelje koji ne vakcinišu djecu predviđena je kazna od 100 do 2.000 eura.

“Neodlučni roditelji priklanjaju se opciji da vakcinaciju djeteta odlože određeno vrijeme, što ipak predstavlja opasnost po zdravlje njihovog djeteta, ali i opasnost po cijelu zajednicu zbog kasnog postizanja visokog kolektivnog imuniteta”, smatraju iz Instituta.

(DAN)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top