All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

U Barseloni uhapšeno 16 pripadnika “bosanskog klana”: Trgovali ženama i maloljetnicima

U zajedničkoj akciji španske policije i Europola u Barceloni je uhapšeno 16 pripadnika takozvanog bosanskog klana, a koji su osumnjičeni za trgovinu ljudima i organizovani kriminal.

Uhapšene terete da su nasilno iz BiH odvodili žene, neke i maloljetne, da bi za njih krali u turističkim područjima Španije. Smatra se da je ova organizacija, koju čine članovi porodice, organizovala trgovinu ljudima i razmjenu iz jednog grada u drugi za iznose od 5.000 eura.

U toku akcije je evidentirano devet maloljetnih osoba, zatečenih u veoma lošim higijenskim uslovima. Uz pomoć falsifikovanih dokumenata osobe su iz BiH dolazile do Španije. Žrtve trgovine ljudima su završavale u Italiji, na jugu Francuske ili u Španiji.

Sumnja se da su muškarci, koji su takođe predmet akcije, bili posvećeni pljačkama, posebno putničkih vozila i kampera, dok su žene džeparile. Organizovana grupa je imala jasno definisane uloge članova, kao i zadatke.

Inače, “bosanski klan” je odranije poznat španskoj policiji. Uglavnom su “operisali” po metroima, a uvijek su djelovali kao savršeno organizovana grupa, tako da je svaki pojedinac imao određeno zaduženje. Glavna osoba u lancu je bila ta koja je krila ukradene predmete, to jeste novčanike i novac, dok se situacija ne bi smirila.

Vođe klana su svakodnevno imale poslovni plan na osnovu kojeg su izdavale naređenja džeparošima koliko taj dan treba da donesu novca. Prije dvije godine gradske vlasti Madrida su zabranile prilaz metrou ženama za koje je utvrđeno da rade za klan. Ovo je bila prva zabrana te vrste u Španiji.

Prošlog jula su i osuđene neke članice klana. Članice grupe džeparoša u Madridu su tada, umjesto zatvorske kazne, kažnjene sa 1.800 eura. Među osuđenima su bile Raifa Ibrahimović, Zahida Ibrahimović, Maja Ibrahimović, Valerija Ibrahimović, Tanja Ibrahimović, koja koristi i ime Roberta, te Hasnija Ahmetović. Godinama su organizovano pljačkale turiste i putnike metroa u Madridu.

 

 

Fokus

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top